Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bola úspešne implantovaná prvá obratná a citlivá protetika ruky

Bola úspešne implantovaná prvá obratná a citlivá protetika ruky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rámci projektu DeTOP, financovaného Európskou úniou, sa podarilo vyvinúť novú protetickú ruku, ktorá dokáže čítať signály priamo z nervov a svalov cez elektródy implantované do kože pacienta. Protetika je tak obratná a citlivá na dotyk.

Protetické ruky sa v súčasnosti dajú ovládať umiestnením elektród na kožu, ktoré zaznamenávajú signály zo svalov pod ňou. Táto metóda má svoje obmedzenia a pacient môže s protetikou vykonávať iba jednoduché pohyby, pričom používateľ nemá od nej príliš veľa spätnej väzby. Novo vyvinutá protetická ruka však využíva toho, že elektródy sú implantované priamo do pacientovej kože, vďaka čomu sa výrazne zvyšuje jej zručnosť aj vnímavosť na dotyk.

Prvá protetika ruky, ktorá je obratná a citlivá na dotyk

Nedávno si na univerzitnej nemocnici Sahlgrenska v Göteborgu prešla chirurgickým zákrokom švédska pacientka s amputovanou rukou, ktorá tak získala neuromuskulárny implantát pre kontrolu obratnej ručnej protézy. Titánové implantáty boli zasunuté do pravého ramena pacientky a chirurgovia k nervom, ktoré by viedli k chýbajúcej ruke, pripojili celkovo až 16 elektród. Signály z týchto nervov sa potom premenili na príkazy pre robotickú ručnú protetiku.

Prvá protetika ruky, ktorá je obratná a citlivá na dotyk

Okrem toho, že pacientka vďaka tomu môže vykonávať oveľa viac dokonalejších pohybov s rukou, technika jej poskytuje aj senzorickú spätná väzbu vo forme hmatových vnemov, ktoré by mali pomôcť určiť, koľko sily je potrebnej na uchopenie daného objektu. To je niečo, čo sa nedá ľahko určiť, ak sa človek spolieha len na vizuálny podnet.

Prvá príjemkyňa novej technológie sa v súčasnosti učí, ako ovládať novú protézu pomocou virtuálnej reality, predtým ako ju začne používať naplno v každodennom živote. Po tomto úspechu sa na implantáciu technológie chystá viac pacientov.

Prvá protetika ruky, ktorá je obratná a citlivá na dotyk