Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektromobily v EÚ budú musieť mať zvukové varovné signály

Elektromobily v EÚ budú musieť mať zvukové varovné signály
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Každé elektrické vozidlo so štyrmi alebo viacerými kolesami, ktoré chce byť schválené pre používanie v rámci krajín Európskej únie, bude musieť mať od 1. júla integrovaný systém AVAS (Acoustic Vehicle Alert System, čiže akustický výstražný systém pre vozidlá) s nepretržitým hlukom, pokiaľ sa auto pohybuje pomalšie.

Zaregistrovať prichádzajúci tichý elektromobil môže byť pre chodcov náročné, najmä ak sú zaujatí displejmi svojich smartfónov a nedávajú na priechode pozor. Európska únia však pripravila právne predpisy, ktoré vstúpia do platnosti o niekoľko týždňov, a ktoré sa týkajú schvaľovania vozidiel s elektrickým pohonom pre cestnú dopravu práve s ohľadom na ich zníženú počuteľnosť.

Navrhnuté ako riešenie proti obavám verejnosti z tichých elektrických vozidiel, nové predpisy vyžadujú, aby vozidlá so štyrmi alebo viacerými kolesami, vydávali určitý hluk aspoň 56 decibelov, v prípade, že sa vozidlo pohybuje nižšou rýchlosťou 20 km / h alebo pomalšie. Samotný hluk nie je predpísaný ako konkrétny zvuk, no musí stúpať alebo klesať v tóne, ktorý signalizuje to, či vozidlo zrýchľuje alebo spomaľuje.

Nastavených 56 decibelov nie je príliš hlasná hladina zvuku, približuje sa k úrovni akú napríklad vydáva bežiaca klimatizačná jednotka alebo elektrická zubná kefka. Dieselový kamión pritom pri prejazde okolo vydáva hluk 85 decibelov. Výstražné zvuky pre elektromobily podľa predpisov nemôžu presiahnuť viac ako 75 decibelov alebo hladinu hluku bežného osobného automobilu so spaľovacím motorom.

Spoločnosti, ako napríklad Harman, vyvíjajú akustické výstražné systémy pre elektromobily, aby chodci vnímali, že sa k nim blíži elekotrmobil.

Ako budú znieť akustické výstražné systémy v elektromobiloch sa zatiaľ nedá presne určiť, no existuje už niekoľko príkladov z dielne automobiliek Jaguar, BMW či Nissan.

Právne predpisy výslovne umožnia výrobcom automobilov, aby poskytli vodičom výber zvukov motora za predpokladu, že dosiahnu určité frekvencie a akustické tóny stúpajú alebo klesajú v súvislosti s tým, či elektromobil zrýchľuje alebo spomaľuje. No treba dúfať, že akustické výstražné systémy pre elektromobily budú znieť dobre, aby vynahradili príležitosť dosiahnuť tichšiu a pokojnejšiu premávku v meste.

Zatiaľ neexistuje žiadny výskum, ktorý by dokázal, že hlučnejší elektromobil je bezpečnejší, no určite to bude dôležitý krok nielen pre nepozorných chodcov, deti či starších ľudí, no najmä pre slepých chodcov, ktorí majú so súčasnými elektromobilmi problém.