Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG predviedlo prvý 8K OLED televízor a ďalšie inovatívne technológie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ešte sme sa ani poriadne nerozbehli so 4K televízormi a už sú tu zariadenia s rozlíšením 8K. Práve takéto televízory tento rok dominovali na výstave IFA 2019. Kým však vo väčšine výstavných stánkov sa výrobcovia chválili 8K televízormi s technológiou LED, juhokórejský LG si priniesol 8K televízory už s technológiou OLED a dokonca aj v rozmere 88 palcov. Inovácií čiernej techniky sme však u nich videli oveľa viac.

Princíp OLED panelov je založený na tom, že na rozdiel od štandardných LED panelov s podsvietením, nemajú žiadne podsvietenie. Znamená to, že každý jeden bod sa dá ovládať zvlášť, bez ohľadu na okolie. Obsahuje totiž organickú diódu, ktorá môže svietiť vo farbách zo spektra RGBW.

„Je tam modrá, červená, zelená a biela. Ta biela je tam práve preto, aby sme dokázali výrazne efektívnejšie stvárniť práve také tie svetlé odtiene, svetlé farby, hlavne bielu,“ vysvetľuje pán Lukáš Paroulek, produktový špecialista, LG Electronics.

Vďaka tomu sa OLED televízor môže pochváliť nielen sýtymi a vernými farbami, ale aj doslova čierno-čiernou.

„OLED televízor má tú obrovskú výhodu, že jednoducho necháte jednotlivé pixely zhasnuté. To znamená, že tu napríklad jeden pixel môže byť vysvietený doplna, znázorňovať napríklad jasnú hviezdu, zatiaľ čo okolie toho pixelu môže mať hlboké perfektne čierne pozadie.“

LG na výstave IFA 2019 prezentovalo vôbec prvý dostupný OLED televízor s rozlíšením 8K, a to dokonca v 88 palcovom rozmere. Panel sa pritom skladá z viac ako 33 miliónov bodov, čo je ekvivalent štvornásobku rozlíšenia 4K. Nový 8K OLED televízor dostal do výbavy druhú generáciu procesora Alpha 9. Ten využíva umelú inteligenciu pre spracovanie obrazu, konkrétne pre čistenie a takzvaný upscaling, čiže zvyšovanie rozlíšenia zdroja video signálu.

„To znamená, že sme posielali vlastne vzorky televíznych vysielaní z celého sveta a ten procesor sa pomocou hĺbkového učenia vlastne učil analyzovať tieto všetky vzorky. A v dnešnej dobe dokáže veľmi presne určiť tomu televízoru, aké postupy, kedy má použiť v reálnom čase tak, aby ten obraz bol vždy v čo najlepšej kvalite.“

OLED technológia umožňuje vytváranie veľmi tenkých panelov, ktoré sú navyše ohybné. Tieto schopnosti LG ukázalo prostredníctvom video projekcie, ktorú tvorili desiatky rôzne zaoblených OLED panelov. No vytvoriť sa im podarila aj štýlová OLED lampa, či dokonca rolovací televízor Signature OLED R.

„Vďaka tomu, že tá OLED technológia umožňuje takto jednoduché tvarovanie, práve umožnila aj tú technológiu vlastne zasúvania, rolovania toho panelu priamo vo vnútri vlastne boxu, ktorý obsahuje, okrem toho mechanizmu pre to rolovanie toho panelu, tiež všetku konektivitu a samozrejme aj zvuk v podaní Dolby Atmos technológie.“

OLED technológia sa dostala aj do nového skladacieho smartfónu LG G8X ThinQ, ktorý má dva samostatné takmer 6,5 palcové displeje, spojené 360 stupňovým otočným pántom. Dva vnútorné OLED displeje tak používateľom prinesú rôzne možnosti multitaskingu, zatiaľ čo na zadnej strane smartfónu sa nachádza 2,1 palcový displej pre zobrazenie času, dátumu, notifikácií a stavu batérie.

Juhokórejskí vývojári však popri OLED paneloch nezanevreli ani na televízory s LED technológiou. Najnovšie modely s technológiou Nano Cell už disponujú rozlíšením 8K a dokážu zobraziť širšie farebné spektrum. Vysoký kontrast a kvalitu 8K Nano Cell displeja, aj pri stlmenom jase, výrobca predviedol prostredníctvom porovnávacieho testu.

„V prípade nášho panelu sa pri stlmenom jase na 25 percent stmievajú všetky tie pixely rovnomerne. Na druhej strane u konkurencie sa v podstate postupne vypínajú určité pixely tak, aby sa vlastne stiahol ten jas na požadovanú hodnotu. To znamená, že s klesajúcim jasom v podstate klesá reálne rozlíšenie konkurenčného panelu,“ dodáva pán Lukáš Paroulek, produktový špecialista, LG Electronics.

Vývoj v oblasti obrazových technológií sa aj vďaka juhokórejskému LG opäť posunul o krok ďalej. Spotrebitelia tak majú dnes prístup k inovatívnym zariadeniam, o ktorých sa zrejme nikomu v minulosti hádam ani nesnívalo.