Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony s novou bezzrkadlovkou A9 II cieli na profesionálov

Sony s novou bezzrkadlovkou A9 II cieli na profesionálov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dva roky po uvedení prvého bezzrkadlového full-frame fotoaparátu A9 (označovaného aj ako Alpha9 či α9) z dielne japonskej Sony prichádza aktualizovaná verzia A9 II. Tá prináša vylepšenie funkcií zameraných na profesionálov, s ktorými chce Sony zabodovať vo fotožurnalistike a rýchlom snímaní športu.

Bezzrkadlový fotoaparát A9 II prevzal od svojho staršieho súrodenca A9 vynikajúci full-frame snímač Exmor RS s rozlíšením 24,2 megapixelov a rovnako disponuje neuveriteľne rýchlym automatickým ostrením so 693 bodmi fázovej detekcie, ktoré zaostruje až 60 krát za sekundu. Vývojári sa pri novom modeli zamerali teda najmä na odolnosť voči nárazom a vode, prepojiteľnosť a prenos súborov či ďalšie vylepšenia, ktoré ocenia profesionálni fotografi.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Sony A9 II

Telo fotoaparátu je prepracované tak, aby bolo tvrdšie a lepšie odolné voči poveternostným vplyvom. Rukoväť je o niečo väčšia pre lepší úchop, zatiaľ čo otočné ovládače kompenzácie expozície a ostriaceho režimu majú zámky, takže ich nemôžete odraziť. Na vrchu sa nachádza nový multifunkčný otočný ovládač a fotoaparát pojme dve SD karty kompatibilné s UHS-I alebo UHS-II, ktoré poskytnú vyššiu rýchlosť zápisu.

Z hľadiska pripojenia sa dôraz kladie na to, aby sa súbory dostali čo najskôr z fotoaparátu a čo najrýchlejšie boli prenesené na úložisko. Ethernetový port LAN teraz podporuje prenos 1 gigabajt za sekundu, čo je desaťkrát rýchlejšie ako v prípade pôvodného modelu. K dispozícii je podpora pre Wi-Fi 2,4 a 5 GHz a port USB-C bol aktualizovaný na 3.2 Gen 1 pre vysokorýchlostné prenosy a výrazne vylepšené snímanie na diaľku.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Sony A9 II

Japonskí vývojári pridali aj hlasové poznámkovanie, takže používateľ môže rýchlo nahovoriť do fotoaparátu informácie o tom, čo je v zábere a fotoaparát k nemu pribalí hlasový súbor, ktorý môžu použiť napríklad iní členovia tímu na titulky.

Hoci elektronická uzávierka umožní zachytiť 20 snímok za sekundu pri nepretržitom automatickom zaostrovaní, mechanická uzávierka je teraz dvakrát rýchlejšia a zvláda 10 snímok za sekundu. Môže byť praktická pri umeleckých osvetleniach scény, ktoré neumožňujú použitie elektronickej uzávierky.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Sony A9 II

Vylepšený bol tiež obrazový procesor BIONZ X, ktorý pomáha k ešte rýchlejšiemu zaostrovaniu a umožňuje niekoľko nových režimov. Patrí medzi ne automatické ostrenie očí v reálnom čase s výberom pravého alebo ľavého oka, ktoré funguje aj so zvieratami, či sledovanie objektu v reálnom čase a schopnosť používania dotykovú plochu pre zmenu výberu kontaktného bodu pri pozeraní sa cez elektronický hľadáčik. Systém automatického ostrenia očí v reálnom čase funguje aj v režime nakrúcania videa a Sony tvrdí, že je dosť dobrý na to, aby sa používatelia začali spoliehať na automatické ostrenie pre video.

Nový bezzrkadlový full-frame fotoaparát Sony A9 II sa predáva za cenu okolo 4 500 dolárov.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Sony A9 II