Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Projekčný systém Glamos premení akúkoľvek obrazovku na dotykovú

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dotykové displeje sa stali súčasťou našich životov, no stále existujú zariadenia, ktoré keby mali dotykové schopnosti, mohli by byť ešte praktickejšie. To by mohol zabezpečiť projekčný systém Glamos, ktorý využíva technológiu LiDAR na premietanie virtuálneho dotykového displeja kdekoľvek, kde je potrebné.

Glamos v podstate funguje ako systém Kinect od Microsoftu a využíva svetlo na sledovanie pohybu v určitej oblasti. Dokáže to pomocou laserového systému LiDAR, ktorý sa používa napríklad v autonómnych vozidlách. Systém Glamos je tak schopný premeniť obrazovku televízora alebo plátno z projektora na dotykovú a zaregistruje gestá vo vzduchu bez toho, aby ste sa museli fyzicky dotknúť obrazovky.

Projekčný systém Glamos

Projekčný systém Glamos má rozmery len 37 x 27 x 34 mm a váži len 17,7 gramov. Pomocou modulu s otočným zrkadlom premieta pole snímajúce pohyb, ktoré sa rozprestiera v polkruhu 180 stupňov až do šírky 1 metra. Vďaka detekciám až 40-krát za sekundu dokáže zariadenie snímať aj rýchle pohyby a prekladať ich do všetkého, s čím je spojené.

Myšlienkou je, že Glamos môže zaregistrovať ťuknutie prstom a mávanie ruky vo vzduchu pred veľkou obrazovkou a prekladať ich do kliknutí a potiahnutí, akoby to bolo zariadenie s dotykovou obrazovkou. Používateľ tak napríklad môže na svojom televízore hrať mobilné hry, navigovať sa v menu služby Netflix bez diaľkového ovládania alebo prechádzať si recept na varenie bez toho, aby sa musel dotýkať tabletu špinavými rukami.

Projekčný systém Glamos

Zariadenia Glamos sa k ďalším displejom pripája dvomi spôsobmi. Základný model sa pripája cez port microUSB, zatiaľ čo verzia Pro umožní pripojenie aj cez bezdrôtovú technológiu Bluetooth.

Vývojári hľadajú finančné prostriedky na rozbehnutie výroby projekčného systému Glamos cez start-up kampaň na portáli Kickstarter. Základný model je ponúkaný za 119 dolárov, zatiaľ čo Pro model stojí 139 dolárov. Už teraz sa podarilo vyzbierať viac ako 7-násobok požadovanej sumy 10 000 dolárov a ak všetko pôjde podľa plánov, distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať niekedy v júli.

Projekčný systém Glamos