Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Britskí vedci chcú naučiť psov rozpoznať pach ochorenia COVID-19

Britskí vedci chcú naučiť psov rozpoznať pach ochorenia COVID-19
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Citlivý psí čuch pomáha odhaľovať rôzne riziká pre ľudské zdravie, ako sú výbušniny, drogy, rakovina či iné choroby. No mohli by nám pomôcť s bojom proti jednému z najzávažnejších nebezpečenstiev, akému čelíme v našej modernej histórii?

Myslia si to britskí vedci, ktorí sa púšťajú do nového projektu, v ktorom chcú vytrénovať psov tak, aby dokázali detegovať pach ochorenia COVID-19. Tím dúfa, že týmto spôsobom by mohli poskytnúť neinvazívny spôsob odhalenia choroby, čo by mohlo pomôcť k zastaveniu jej šírenia. Tento projekt realizujú vedci z Durhamskej univerzity, ktorí spolupracujú s odborníkmi z London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) spolu s charitou Medical Detection Dogs.

Tá istá skupina v roku 2018 uverejnila štúdiu, v ktorej sa podrobne uvádza, ako by sa mohli dať Špringer španieli vytrénovať na zisťovanie pachu malárie vo vzorkách ponožiek nosených infikovanými deťmi. Vedci teraz majú podobné ambície, pokiaľ ide o pandémiu nového koronavírusu, ktorá v súčasnosti zužuje celý svet.

Profesor James Logan, vedúci oddelenia kontroly chorôb v LSHTM, hovorí: „Vieme, že iné choroby dýchacích ciest, ako napríklad COVID-19, menia náš telesný pach. Takže existuje veľmi vysoká pravdepodobnosť, že ho psy dokážu zachytiť.“

Ďalší spôsob, ako môžu vycvičené psy detegovať ľudí, ktorí sú infikovaní novým koronavírusom, sú jemné zmeny teploty kože, ktoré môžu naznačiť horúčku. Podľa vedcov by sa tak psami dali doplniť existujúce metódy skríningu a potenciálne by mohli dokázať triediť až 250 ľudí za hodinu. Pri tréningu psov sa pritom budú používať rovnaké metódy, aké sa predtým používali na výcvik psov pre detekciu rakoviny, Parkinsonovej choroby a bakteriálnej infekcie. To znamená, že ich vystavia vzorkám v miestnosti a naučia ich určiť, ktoré z nich prenášajú choroby alebo infekcie.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).