Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Digitálny tehotenský test má podobný výkon ako pôvodný počítač IBM PC

Digitálny tehotenský test má podobný výkon ako pôvodný počítač IBM PC
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Digitálna doba zmenila tehotenské testy, ktoré bývali pomerne jednoducho navrhnuté, na malé počítače, ktoré sú takmer rovnako výkonné ako pôvodné počítače IBM PC. Čo sa teda v skutočnosti odohráva v ich útrobách a načo slúži ich výpočtový výkon?

Odpoveď hľadali používatelia služby Twitter s prezývkami Foone a Xtoff, ktorí sú fascinovaní digitálnou érou tehotenských testov a nedávno skúmali tieto zariadenia od spoločností Walmart a Clearblue. Každý test, ktorý stojí menej ako 5 dolárov, obsahuje procesor, pamäť RAM, gombíkovú batériu a malú LCD obrazovku na zobrazenie výsledku. Procesor je 8-bitový mikroovládač Holtek so 64 bajtami operačnej pamäte RAM, ktorý je schopný pracovať buď na frekvencii 4 MHz alebo 8 MHz, v závislosti od konfigurácie batérie. Mohlo by to znieť veľmi jednoducho, no procesor je prekvapivo komplikovaný.

„Možno si myslíte, že je veľmi obmedzený, pretože má len 64 bajtov pamäte RAM, ale v skutočnosti využíva zreťazenú architektúru na prácu s 1 inštrukciou na 1 cyklus, čo mu dáva celkom dobrý výkon na to, že ide o 4 MHz procesor,“ vysvetľuje Foone. Ďalej špekuluje, že toto zariadenie je „pravdepodobne rýchlejšie pri výpočtoch a základnom spracovaní vstupov a výstupov, ako procesor používaný v pôvodnom počítači IBM PC.“ Pôvodný počítač IBM bol pritom založený na mikroprocesore Intel 8088, 8-bitovom čipe, ktorý pracoval na frekvencii 5 MHz.

Digitálny tehotenský test.

Ak predpokladáte, že pridaním LCD obrazovky a procesora na digitalizáciu tehotenského testu sa zvyšuje jeho presnosť alebo sa modernizuje jeho fungovanie, mýlite sa. Tento digitálny tehotenský test totiž stále obsahuje papierový prúžok na meranie chemickej reakcie z moču používateľky.

Papierový prúžok vo vnútri funguje ako knôt, takže keď zvlhne, aktivuje batériu a zapne zariadenie. To potom použije tri LED diódy a dva fotosenzory na prečítanie čiar na papierovom prúžku, ktoré zvyčajne poskytujú výsledok tehotenského testu. Procesor, pamäť RAM, batéria a LCD displej doslova existujú na to, aby prečítali výsledok z papierového prúžku. Zlepšujú tak jednoznačnosť testu zobrazením „tehotná“ alebo „nie je tehotná“ na displeji, namiesto obvyklých ťažko čitateľných liniek.

Digitálny tehotenský test.