Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém Shrooly automatizuje domáce pestovanie rôznych druhov húb

Systém Shrooly automatizuje domáce pestovanie rôznych druhov húb
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tak ako väčšina potravín, aj huby sú najlepšie čerstvé, no ich pestovanie môže byť náročné. Systém Shrooly je navrhnutý tak, aby pomohol tým, že automaticky zabezpečí najlepšie podmienky pre rast húb z vopred pripravených kapsúl na pestovanie húb, ktoré sa do zariadenia vkladajú.

Samotné zariadenie Shrooly je na jednej strane vybavené fyzickým spínačom a e-papierovým displejom, ktorý sa používa aj v elektronických čítačkách kníh. Môže sa ovládať prostredníctvom špeciálnej aplikácie a funguje s kapsulami dodávanými spoločnosťou Shrooly, ktoré boli naočkované spórami rôznych druhov jedlých húb.

Zariadenie na domáce pestovanie húb Shrooly.

Používatelia začnú tým, že do zariadenia vložia jednu z kapsúl známych aj ako plodnica a pridajú trochu vody. Potom si pomocou aplikácie vyberú druh huby a následne zariadenie jednoducho zapnú. Systém udržiava vo vnútri správnu vlhkosť, úroveň plno-spektrálneho svetla a vetranie, pričom údajne za sedem až desať dní vypestuje huby, ktoré možno zbierať.

Počas tohto obdobia sa na e-papierovom displeji zobrazujú informácie, ako je teplota vo vnútri zariadenia a odhadovaný čas, ktorý zostáva do začiatku zberu. V závislosti od druhu húb môže každá plodnica vypestovať jednu až tri dávky.

Zariadenie na domáce pestovanie húb Shrooly.

Medzi v súčasnosti ponúkané odrody húb patria maitake, levia hriva, ustrica kráľovská, morčací chvost, shiitake, gaštanová huba, ustrica žltá, ustrica ružová a čínska huba Cordyceps. Používatelia môžu vyskúšať aj pestovanie iných druhov z plodníc tretích strán, pričom môžu pomocou aplikácie manuálne nastaviť podmienky pestovania.

Zariadenie na domáce pestovanie húb Shrooly sa dá získať prostredníctvom startup kampane na portáli Indiegogo od 279 EUR. Plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane bola stanovená na 419 EUR. Pestovateľské kapsule stoja 12 USD za kus.