Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Živá stena využíva recyklované materiály pre lepšie pestovanie rastlín

Živá stena využíva recyklované materiály pre lepšie pestovanie rastlín
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rastlinami pokryté „živé steny“ sú čoraz populárnejšie, pretože vyzerajú pekne, produkujú kyslík ak sú vonku pomáhajú udržiavať budovy chladné. Relatívne nová živá stena je údajne šetrnejšia k rastlinám a navyše je vyrobená z recyklovaných materiálov.

Stena vysoká 3 metre, ktorú navrhli výskumníci z Texaskej univerzity A&M, sa nachádza medzi tromi budovami, ktoré tvoria Langfordovo centrum architektúry tejto inštitúcie. Hoci bola pôvodne nainštalovaná nad existujúcou tehlovou stenou v roku 2018, nedávno bola presadená po tom, ako „bezprecedentný mráz“ vo februári minulého roka zničil mnohé rastliny.

Na rozdiel od väčšiny živých stien, v ktorých sú rastliny umiestnené v zapustených priehradkách, táto využíva približne 300 kvetináčov v tvare diamantu. Tie sú vyrobené zo skladaného plechového šrotu získaného z automobilového priemyslu a jednorazových matricových podnosov. Ide o plastové podnosy používané na prepravu komponentov pri výrobe dosiek plošných spojov.

Živá stena využíva recyklované materiály pre lepšie pestovanie rastlín.

Každý kvetináč údajne pojme väčšie množstvo pôdy ako priehradky v tradičných živých stenách, čo poskytuje viac priestoru pre koreňový systém rastlín. Okrem toho, keďže kvetináče vyčnievajú zo steny, rastliny môžu rásť priamo nahor, a nie pod neprirodzeným uhlom.

Navyše integrovaný systém závlahy, ktorý vedie za stenou, možno nastaviť tak, aby vyhovoval potrebám zavlažovania každej jednotlivej rastliny. A ak si niektorá rastlina vyžaduje viac pozornosti, jej kvetináč sa dá podľa potreby vybrať a vymeniť. Keďže sa stena nachádza v suchom prostredí Texasu, všetky rastliny, ktoré boli pre ňu vybrané, sú odolné voči suchu.

Tím teraz patentuje svoj systém živej steny a hľadá priemyselných partnerov na komerčnú výrobu. Výskumníci si dokonca predstavujú aj väčšiu verziu tohto zariadenia, ktorá by sa mohla použiť na vertikálne pestovanie plodín v mestskom prostredí.

Každý modulárny kvetináč sa dá podľa potreby vybrať a vymeniť.