Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezodpadové spracovanie hydiny zvýši produkciu kultivovaného mäsa

Bezodpadové spracovanie hydiny zvýši produkciu kultivovaného mäsa
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V typickom zariadení na spracovanie hydiny sa veľká časť odpadu jednoducho vyhadzuje na skládku alebo spaľuje. Dva nové experimentálne postupy však využívajú perie, krv a kosti - a jeden z nich môže paradoxne znížiť počet zabitých kurčiat.

Tieto dve techniky, vyvinuté v rámci partnerstva medzi Singapurskou technologickou univerzitou Nanyang (NTU) a výrobcom hydiny Leong Hup Singapore, sa používajú na vytvorenie dvoch rôznych produktov: tácok na mäso a média na bunkové kultúry, ktoré by sa mohli použiť na výrobu laboratórne kultivovaného mäsa.

Pri jednom procese sa perie premyje v destilovanej vode, aby sa odstránili kontaminanty, suší sa pri „izbovej teplote“ 27 stupňov Celzia počas štyroch dní a potom sa rozdrví na drviacom stroji. Vzniknuté vlákna z peria, zložené z tvrdého proteínu známeho ako keratín, sa potom skombinujú s nenasýtenou polymérnou živicou a vytvoria tekutú zmes, ktorá sa umiestni do formy so skleneným telom a nechá sa jeden deň vytvrdnúť.

Postupné znázornenie, ako sa perie kurčiat umýva a melie na keratínový prášok, ktorý sa používa pri výrobe tácok na mäso.

Pri laboratórnych testoch sa zistilo, že polymérové tácky vyrobené touto technikou sú rovnako pružné ako tácky vyrobené z tradičných plastov na báze ropy, ale zároveň sú schopné odolať takmer dvakrát väčšej sile bez toho, aby sa zlomili.

Ďalší postup zahŕňa rozklad kuracej krvi, kostí, chrupaviek a kože, potom extrakciu aminokyselín, vitamínov, glukózy, anorganických solí a rastových faktorov z materiálu. Tieto živiny sa použijú na vytvorenie séra, ktoré by sa mohlo použiť ako médium na rast buniek pri kultivovaní laboratórneho mäsa, vrátane kuracieho. V súčasnosti sa na tento účel využíva fetálne hovädzie sérum, ktoré sa získava z nenarodených plodov získaných z porazených kráv.

Bunkové kultivačné médium (vľavo) vyrobené zo séra (vpravo) získaného z kuracej krvi (uprostred) a iných odpadových materiálov.

Spoločnosť Leong Hup Singapore v súčasnosti testuje obe techniky vo svojom singapurskom závode na spracovanie hydiny a na budúci rok plánuje rozšíriť používanie tejto technológie do svojich závodov v Malajzii a juhovýchodnej Ázii.

„Výroba laboratórne kultivovaného mäsa má potenciál znížiť a jedného dňa dokonca ukončiť zabíjanie hospodárskych zvierat a vplyv chovu hospodárskych zvierat na životné prostredie. Je to však drahé, čiastočne kvôli vysokým nákladom na médium, ktoré sa používa na kultivovanie mäsa,“ povedal vedúci vedec, profesor William Chen z NTU. „V našej spolupráci so spoločnosťou Leong Hup Singapore využívame inovácie vyvinuté v rámci programu NTU pre vedu a technológiu potravín na riešenie tohto problému, čím znižujeme cenu média a zároveň opätovne využívame materiály, ktoré by sa inak vyhodili“.

Zľava členovia tímu Eleanor Soole, Lau Joo Hwa, William Chen a Teng Ting Shien - Hwa drží tácku vyrobenú z bielkovín z kuracieho peria, zatiaľ čo Chen ukazuje misku s práškovým perím.