Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia interiqr tlačí jedlé QR kódy priamo do potravín

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonskí výskumníci vyvinuli novú metódu poskytovania informácií na 3D vytlačených potravinách, a to vytlačením QR kódu priamo do potraviny. Nemá to pritom vplyv na chuť ani vonkajší vzhľad potraviny a nevyžaduje si to ani použitie žiadnych etikiet či RFID štítkov.

Táto technológia je známa ako „interiqr“ (ako „vnútorný QR kód“) a vyvíja ju tím z japonskej univerzity v Osake. V rámci overovania funkčnosti koncepcie výskumníci nedávno vytlačili 3D sušienky, ktoré boli zvonku hladké a vyzerali normálne, ale vo vnútri obsahovali vzor vzduchových dutín.

Hoci tieto vzory nie je možné vidieť pri bežnom osvetlení, pri pohľade na sušienky spredu a pri osvetlení zozadu sa zobrazia ako siluety okien. Bežný smartfón potom dokáže kódy prečítať a odhaliť údaje uložené vo vnútri.

V súčasnej podobe by sa táto technológia obmedzila na použitie v relatívne tenkých, trochu priesvitných potravinách vytlačených 3D tlačou. Napriek tomu vedci dúfajú, že by v konečnom dôsledku mohla poskytnúť výrobcom, maloobchodníkom a spotrebiteľom alternatívu k nehospodárnejším a nákladnejším prístupom, ako sú papierové etikety, ktoré sa bežne aplikujú na ovocie, alebo štítky RFID, ktoré sa aplikujú na obaly.

3D vytlačený jedlý QR kód (vľavo) a hotová sušienka, ktorá ho obsahuje.

Okrem toho, ak by sa informácie, ako sú zložky a nutričný obsah, mohli prenášať samotnou potravinou, na zobrazenie rovnakých údajov by bolo potrebných menej obalov.

„Naša metóda 3D tlače je skvelým príkladom digitálnej transformácie potravín, ktorá, ako dúfame, zlepší vysledovateľnosť a bezpečnosť potravín,“ povedal hlavný autor štúdie Kosuke Sato. „Túto technológiu možno využiť aj na poskytovanie nových zážitkov z potravín prostredníctvom rozšírenej reality, čo je vzrušujúca nová oblasť v potravinárskom priemysle“.

Tím predstaví príspevok o výskume koncom tohto mesiaca na 35. výročnom sympóziu ACM o softvéri a technológiách používateľského rozhrania (The 35th Annual ACM Symposium on User Interface Software and Technology). Viac informácií o tom, ako systém interiq funguje, nájdete vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.