Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aurora s UV žiarením a vákuovým balením zvýši životnosť potravín

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vždy je škoda, keď sa nakúpia čerstvé potraviny a potom sa v chladničke pokazia skôr, ako sa stihnú spotrebovať. Nový systém Aurora je navrhnutý tak, aby sa to nestalo, a to pomocou kombinácie ultrafialového svetla a vákuového balenia.

Systém Aurora vyrába startup spoločnosť Uvera, ktorá je spojená so Saudskoarabskou univerzitou vedy a techniky kráľa Abdulláha (KAUST). Systém, ktorý bol dokonca nedávno ocenený cenou CES Innovation Award, sa skladá z hlavného zariadenia, súpravy priehľadných nádob na potraviny bez BPA častíc a mobilnej aplikácie.

Používateľ začne tým, že vloží ovocie, zeleninu, mäso alebo ryby do jednej z nádob, potom túto nádobu vloží do zariadenia, zatvorí dvierka zariadenia a stlačí tlačidlo. Softvér s Asistentom Google spustený v zariadení sa potom používateľa opýta, čo je vložené v nádobe, na čo používateľ odpovie slovne, napríklad povie „brokolica“.

Systém Aurora využíva ultrafialové žiarenie a vákuové balenie na predĺženie životnosti potravín.

Počas nasledujúcich 30-tich sekúnd zariadenie osvetlí obsah nádoby UV-C svetlom, čím sa zničia všetky baktérie prítomné na povrchu potraviny. Zariadenie nádobu aj vákuovo uzavrie. Cez otvor vo veku z nej vysaje všetok vzduch a navyše nádobu zváži. Odčítaním známej hmotnosti prázdnej nádoby od celkovej hmotnosti dokáže potom zariadenie určiť hmotnosť / objem produktu.

Následne používateľ jednoducho vyberie nádobu zo zariadenia a vloží ju do chladničky. Podľa spoločnosti Uvera vydržia produkty skladované prostredníctvom systému Aurora o 25 % až 218 % dlhšie, ako keby boli skladované bežnými metódami. Závisí to od daného druhu a množstva produktu. Mobilná aplikácia umožňuje používateľom skontrolovať, ako dlho by mali potraviny v nádobe vydržať, a navyše ich upozorní, ak sa blíži predpokladaný dátum spotreby niektorého z uskladnených produktov.

Nádoby sú vhodné do umývačky riadu a mikrovlnnej rúry. Zariadenie Aurora ich identifikuje pomocou QR kódu na každej z nich.

Systém Aurora je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Indiegogo, kde sa dá získať od 588 EUR. Plánovaná maloobchodná cena je 910 EUR. Za predpokladu, že všetko pôjde podľa plánu, dodávka prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v júli.