Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Biologicky odbúrateľné slamky na pitie vyrobené z drevného odpadu

Biologicky odbúrateľné slamky na pitie vyrobené z drevného odpadu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď sa v niektorých krajinách jednorazové plastové slamky postupne vyraďujú, ich „zelenšie“ náhrady majú niekoľko nedostatkov. Vedci teraz vyvinuli takzvané bioplastové slamky, ktoré sa v kvapaline nerozmočia, ale pri vyhodení sa dokážu biologicky rozložiť.

Iné experimentálne ekologické slamky, niektoré napríklad vyrobené z papiera, sa po čase rozpadajú, keď sú mokré, zatiaľ čo iné, napríklad tie, ktoré sú vyrobené z cukrovej trstiny, vyžadujú zložité výrobné procesy. Nejednorazové viacúčelové slamky sú určite jednou z alternatív, aj keď nie každý bude mať takúto slamku pri sebe vždy, keď si chce dať vonku drink.

S ohľadom na tieto obmedzenia sa vedci z juhokórejskej univerzity Inha zamerali na lignín, typ organického polyméru, ktorý tvorí veľkú časť podporného tkaniva rastlín, vrátane stromov. Je to tiež vedľajší produkt celulózového a papierenského priemyslu a už predtým bol navrhnutý na použitie v aplikáciách, ako sú lacnejšie batérie, uhlíkové vlákna získané z odpadu či pevnejší betón.

Dávka biologicky odbúrateľných slamiek na báze lignínu.

Vedci kombinovali lignín so zemiakovým škrobom alebo polyvinylalkoholom (PVA) získaným z rastlín a potom do tejto zmesi pridali kyselinu citrónovú. Následne kašu rozprestreli na tenkú fóliu, zrolovali ju do valca a nechali uschnúť, potom valec zahriali vo vákuu pri teplote 180 stupňov Celzia.

Výsledný bioplast sa sám utesnil pozdĺž švu a vytvoril dlhú, tenkú trubicu, ktorá bola narezaná na jednotlivé pružné slamky. Tieto slamky sa nerozmočili, keď sa ponorili do kvapaliny, a v skutočnosti boli ešte pevnejšie ako bežné polypropylénové slamky. To znamená, že zatiaľ čo bežné plastové slamky zostali nezmenené po tom, čo boli ponechané vonku a vystavené poveternostným vplyvom počas dvoch mesiacov, slamky z lignínu sa výrazne biologicky odbúrali.

Článok o štúdii bol nedávno publikovaný v magazíne ACS Omega.