Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nemeckí mnísi vytvorili prvé pivo v prášku na svete

Nemeckí mnísi vytvorili prvé pivo v prášku na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kláštorný pivovar neďaleko Mníchova tvrdí, že vytvoril prvé pivo v prášku. Stačí pridať vodu a pivo sa napení s penou a plnou chuťou. Výsledok sľubuje obrovské úspory pri preprave, pretože sa dá prepravovať len s 10 % hmotnosťou.

Spoločnosť Klosterbrauerei Neuzelle spolupracovala s „technologickými partnermi“ a využila finančné prostriedky od BMWi na vytvorenie svojho prvého práškového produktu, piva s nulovým obsahom alkoholu bohatého na dextrín, ktoré bolo uvarené konvenčnými metódami a potom „spracované a pripravené na vo vode rozpustný pivný prášok / granulát“.

Tento prášok sa bude testovať na trhu v malých množstvách do polovice roka 2023, ale spoločnosť plánuje čoskoro začať vyrábať aj alkoholické pivo a veci rozšíriť, pokiaľ sa o to budú ľudia zaujímať. A tím verí, že je tu šanca zbaviť sa aj tradičných techník varenia piva, komprimovať proces tak, aby sa minimalizovala spotreba surovín, práce a energie.

„Nastal čas, aby sme klasickú výrobu piva a logistiku podrobili skúške vzhľadom na to, ako sa správame k nášmu životnému prostrediu,“ hovorí hlavný akcionár Neuzelle Helmut Fritsche. „Miliardy litrov vody sa prepravujú k spotrebiteľom na celom svete, pretože pivo sa skladá až z 90 % z vody. Z environmentálneho hľadiska už šetríme na doprave, ale ešte nie na využívaní zdrojov a nákladoch na výrobu“.

„Vieme, že milovníci klasického piva plzenského typu a všetci nadšenci remeselného piva, najmä v Nemecku, budú spočiatku voči nášmu výrobku skeptickí,“ dodáva konateľ Stefan Fritsche. „Nejde len o to, aby sme na trh priniesli nový produkt, ale aby sme narušili obchodný model piva. Preto za našu hlavnú cieľovú skupinu nepovažujeme v prvom rade klasického nemeckého koncového spotrebiteľa, ale globálnych predajcov, ktorí nemusia mať znalosti o varení piva, ale dokážu prášok / granulát prispôsobiť na použitie pre koncového spotrebiteľa“.

Pivovar sa v skutočnosti začne zameriavať s týmto práškovým pivom najprv na vzdialených trhoch, ako je Ázia a Afrika, kde sú náklady na dopravu najvyššie a kde pravdepodobne pivný snobizmus nie je takým problémom ako v Nemecku.

Určite sa nájde dosť ľudí, ktorí budú chcieť práškové pivo vyskúšať. Ak bude spĺňať to, čo spoločnosť tvrdí a poskytne skvelý zážitok z pitia bez nutnosti presúvať vodu a fľaše, môže to byť prevratný a revolučný pokrok v pivovarníctve.