Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Coop prináša moderný spôsob drobného chovu sliepok

Coop prináša moderný spôsob drobného chovu sliepok
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Možno si pomyslíte, že starý kurník z dreva a drôtu je vecou, ktorá nemôže byť upravená pomocou pokročilých technológií. Návrhári skromného domčeka pre sliepky s kamerou a alarmom, známeho ako Coop, však na to majú iný názor.

Moderný kurník, ktorý vyrába rovnomerná spoločnosť startup Coop, je určené na používanie bežnými ľuďmi, ktorí chcú chovať až šesť sliepok na svojom dvore. Skladá sa z prístrešku známeho ako Roost a odnímateľného oploteného vonkajšieho priestoru nazývaného ako Run.

Prístrešok odolný voči poveternostným vplyvom je vyrobený z dvojstenného recyklovateľného plastu, pričom vzduchová medzera medzi týmito stenami poskytuje izoláciu počas chladných nocí. Integrovaný snímač okolitého svetla automaticky otvorí dvere prístrešku ráno, keď vyjde slnko, a potom ich opäť zatvorí, keď slnko večer zapadne a zabráni tak vstupu prípadných predátorov.

Moderný kurník pre drobnochov sliepok Coop.

Používatelia môžu navyše sledovať svoje kurčatá odkiaľkoľvek pomocou prístupu na internet cez aplikáciu a dvoch integrovaných kamier s nočným videním v HD rozlíšení. Jedna kamera je umiestnená v prístrešku a druhá vo výbehu. Ak je spozorovaný predátor, ktorý sa pokúša dostať do niektorej z týchto oblastí, používateľ na diaľku spustí režim SOS, ktorý rozsvieti svetlá oboch kamier, zatvorí dvierka prístrešku Roost v prípade, že sú otvorené, a potom cez integrované reproduktory prehrá zvuk štekotu psa.

Moderný kurník pre drobnochov sliepok Coop.

Aj keď používateľ neustále nekontroluje situáciu cez aplikáciu, tá ho môže upozorniť, ak sa pred objektom Roost alebo výbehom Run zistí akýkoľvek pohyb. Aplikáciu možno použiť aj na manuálne otváranie a zatváranie dvierok, ak vonku večer zostanú nejaké sliepky, ktoré sa pozabudli vrátiť do prístrešku.

Sliepky znášajú vajcia do boxu s hniezdom, ktorý možno odomknúť a vytiahnuť zvonku, čo používateľom umožňuje získať vajcia bez zbytočných starostí. Podlaha hniezda je pokrytá kompostovateľnou podstielkou zo stlačenej buničiny, ktorú možno rýchlo vybrať a vymeniť otvorením jednej steny hniezda.

Moderný kurník pre drobnochov sliepok Coop.

Moderný kurník pre drobnochov sliepok Coop je v súčasnosti k dispozícii na predbežnú objednáku za akciovú cenu 1 995 USD. Plánovaná maloobchodná cena je 2 495 USD. Kupujúci budú potrebovať platiť aj mesačné členstvo vo výške 19,99 USD za online prístup ku kamere a zásobníkom na podstielku (12 kusov ročne). Prvé objednávky by sa mali odoslať na jar a v lete tohto roka.

Moderný kurník pre drobnochov sliepok Coop.