Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Plechovka piva s dvomi otváracími uškami cieli na dokonalú penu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pivo z plechovky nie je to isté ako pivo z výčapu a veľa z toho je o pene. Zdá sa, že Japonci berú pivnú penu dosť vážne a dizajnérsky tím zo spoločnosti Nendo sa domnieva, že sa mu podarilo zabezpečiť perfektné nalievanie piva pomocou druhého otváracieho uška.

Tím dizajnérov si dal za cieľ „zlatý“ pomer piva a peny 7 : 3. Skúmali tvorbu bublín a zistili, že niektoré bubliny sa vytvárajú pri prvom otvorení piva a iné vznikajú v dôsledku trenia medzi kvapalinou a plechovkou počas nalievania. Poznamenali, že pri nalievaní s jazýčkom vo veku, ktorý je len tesne otvorený, sa vytváralo viac bublín.

Plechovka piva s dvomi otváracími uškami pre zabezpečenie dokonalej peny.

A tak vymysleli plechovku na pivo s dvoma očíslovanými otváracími uškami, ktoré treba potiahnuť, keď chcete pivo otvoriť a naliať do pohára. Prvé uško len trocha otvorí jazýček, takže si používateľ môže naliať peknú, spenenú prvú polovicu piva. Potom počká, kým sa bublinky trochu neusadia, potiahne druhým uškom, aby úplne otvoril jazýček vo viečku a doleje zvyšok piva do pohára.

Prvé otváracie uško trochu otovrí jazýček vo viečku, aby sa vytvorila príjemná bublinková pena.

Uvidí sa, či sa tento nápad na vytvorenie perfektnej pivovej peny aj z plechovky pomocou dvoch otváracích ušiek ujme a výrobcovia ho zakomponujú do svojich produktov. No tento vynález to zrejme nebude mať ľahké sa presadiť v komerčnom meradle. Stačí totiž, keď si zoberiete bežnú plechovku piva, otvoríte jazýček len kúsok, vytvoríte si požadovanú penu a nemusíte tak nutne zháňať plechovku s dvomi uškami. Nápad japonských dizajnérov si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.