Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci použili nanočastice zlata na odstránenie zápachu z vína

Vedci použili nanočastice zlata na odstránenie zápachu z vína
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou z vecí, ktorá rozhodne zničí pôžitok z vína, je nepríjemná aróma. Takéto zapáchajúce vína by však čoskoro mohli byť zachránené s malou pomocou nanočastíc zlata.

Vína získavajú svoju arómu z prítomnosti takzvaných prchavých zlúčenín síry. Niektoré z nich vytvárajú želanú vôňu, iné však páchnu skôr po pokazených vajciach, gume a iných veciach, ktoré by ste nechceli piť. Hoci sa do vín často pridáva síran meďnatý, ktorý má tieto problematické prchavé zlúčeniny síry neutralizovať, môže negatívne ovplyvniť chuť vína.

Pri hľadaní účinnejšej alternatívy vedci z austrálskej Flindersovej univerzity navrhli proces, ktorý sa začína nanesením tenkej plazmovej polymérnej vrstvy na povrch neutrálneho substrátu. Na tento povlak sa potom imobilizujú nanočastice zlata. Zlato sa používa preto, lebo je známe, že sa viaže s určitými molekulami síry.

Pri laboratórnych testoch sa mikroskopické sklíčka, ktoré boli povrchovo upravené, umiestnili do 40-mililitrových vzoriek bielych a červených vín, ktoré mali prirodzene vysoké hladiny nežiaducich prchavých zlúčenín síry.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Freepik

Keď sa sklíčka po 24 hodinách odstránili, zistilo sa, že ich nanočastice neutralizovali až 45 % voľného sírovodíka vo vínach, spolu s ďalšími nežiaducimi prchavými zlúčeninami síry, ako je napríklad metántiol. A čo je dôležité, častice prekonali síran meďnatý, ktorý bol použitý na zodpovedajúce vzorky.

Hoci je potrebné vykonať ďalší výskum, vedci dúfajú, že jedného dňa by sa táto úprava mohla použiť na povrchy používané vo vinárskom priemysle, ako sú povrchy filtračných zariadení, dekantérov a obalových materiálov.

Článok o štúdii bol nedávno uverejnený v magazíne npj Science of Food.