Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Geneticky modifikované vajcia by mohli byť bezpečné pre alergikov

Geneticky modifikované vajcia by mohli byť bezpečné pre alergikov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Alergia na vajcia je jednou z najčastejších alergií u detí a môže ju vyvolať široká škála potravín, dokonca aj vakcíny. Výskumníci teraz použili technológiu úpravy genómu na vytvorenie slepačieho vajca, ktoré môže byť bezpečné pre alergikov.

Alergia je spôsobená prehnanou reakciou imunitného systému na bielkovinu, ktorá sa nachádza vo vajciach. Človek môže byť alergický na bielok alebo žĺtok, ale alergia na bielok je častejšia. Deti zvyčajne, ale nie vždy, vyrastú z alergie na vajcia pred pubertou.

Príznaky alergie na vajcia sa u jednotlivých ľudí líšia, ale bežne zahŕňajú zápal kože alebo žihľavku, upchatie nosa, nádchu a kýchanie, žalúdočné kŕče, nevoľnosť a vracanie a ťažkosti s dýchaním. Najhorším scenárom je anafylaxia, život ohrozujúca závažná alergická reakcia, ktorá si vyžaduje okamžité lekárske ošetrenie.

Vajíčka, vaječný prášok alebo sušené vajcia obsahuje prekvapivo veľa potravín, vrátane potravín v pečive a cestíčku, šalátového dresingu, palaciniek a vaflí, zmrzliny, cukroviniek, sekanej a mäsových guľôčok či marcipánu. Okrem toho sa väčšina vakcín proti chrípke vyrába technológiou na báze vajec.

Výskumníci z Hirošimskej univerzity teraz použili technológiu úpravy genómu s názvom TALEN, na vývoj slepačieho vajca, ktoré neobsahuje problematický proteín ovomukoid (OVM), ktorý tvorí približne 11 % všetkých proteínov nachádzajúcich sa vo vaječnom bielku.

Efektorové nukleázy podobné transkripčným aktivátorom (Transcription Activator-Like Effector Nucleases - TALEN) sú umelé enzýmy navrhnuté tak, aby rezali DNA v špecifickej sekvencii a prerušili jej dvojité vlákna. Po prerušení vlákien bunka reaguje spustením opravného mechanizmu tak, aby sa obe strany zlomu opäť spojili.

Iné technológie editácie génov, ako napríklad CRISPR, môžu mať „necielené“ účinky, čo znamená, že proces editácie vyvoláva nové mutácie. V tomto prípade je problém s necielenými účinkami potenciálne vytvorenie mutantných variantov proteínu OVM, ktoré by stále mohli spôsobiť alergickú reakciu.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Freepik

Výskumníci použili technológiu TALEN na vyradenie časti RNA sliepky nazývanej ako exón 1, ktorá kóduje špecifické proteíny. Vajcia s vyradeným OVM, ktoré sliepky znášali, boli testované na prítomnosť proteínu OVM, mutantného proteínu OVM a akýchkoľvek iných necielených účinkov.

Zistilo sa, že vajcia nemajú žiadne zjavné abnormality a neobsahujú žiadne stopy OVM alebo mutantných variantov proteínu. Hoci sekvenovanie celého genómu zmenených vajíčok ukázalo mutácie, ktoré naznačujú necielené účinky, neovplyvnili oblasti kódujúce bielkoviny.

„Tieto výsledky poukazujú na dôležitosť hodnotenia bezpečnosti a odhaľujú, že vajcia znesené touto sliepkou s vyradeným OVM riešia problém alergie v potravinách a vakcínach,“ povedal Ryo Ezaki, hlavný autor štúdie.

Keďže vedci vedia, že aj najmenšie množstvo OVM môže u niektorých ľudí vyvolať alergickú reakciu, kým ďalšie testy nepotvrdia, že vajcia nie sú alergénne, sú presvedčení, že sú menej alergénne ako bežné vajcia.

„Ďalšou fázou výskumu bude vyhodnotenie fyzikálnych vlastností a vhodnosti spracovania vajec s vyradeným OVM a potvrdenie ich účinnosti prostredníctvom klinických skúšok,“ povedal Ezaki. „Budeme pokračovať v ďalšom výskume zameranom na praktické využitie vajec so zníženou alergiou“.

Štúdia bola nedávno zverejnená v magazíne Food and Chemical Toxicology.