Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Modulárna záhradka Gourmet automatizuje domáce pestovanie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V roku 2015 francúzska startup spoločnosť Véritable predstavila pultovú záhradku určenú na automatizáciu pestovania čerstvých mikrozelenín a byliniek v domácnosti. Teraz sa výrobca vracia s modulárnym systémom záhradky s názvom Gourmet, ktorý je možné vyladiť pre vnútorné aj vonkajšie použitie.

Základnou myšlienkou automatizovaných pestovateľských riešení, je priniesť spôsoby, ako produkovať celoročnú sviežu mikrozeleninu a bylinky s minimálnou námahou zo strany používateľa v kuchyni bez potreby nejakého vonkajšieho záhradného priestoru. Podobne je to aj s modelom Gourmet od spoločnosti Véritable, ktorý prináša modulárny spôsob pestovania, ktorý je však vhodná nielen na inštaláciu v kuchyni alebo dá sa prevádzkovať aj vonku na terase či na balkóne.

Systém sa vyznačuje štýlovým hliníkovým žľabom s práškovým nástrekom a mriežkou na vrchu na osadenie až šiestich kapsúl. Každá je pritom domovom Lingotu, pôdneho pestovateľského média bez pôdy, vopred vysiateho organickými semenami v optimálnej hĺbke a rozstupoch, aby sa zaistilo pomalé uvoľňovanie živiny.

Automatizovaná interiérová aj exteriérová domáca záhradka Véritable Gourmet.

To znamená, že používatelia budú musieť byť pripojení k ekosystému Véritable na výmenu kapsúl. K dispozícii bude plán predplatného na ich pravidelné dopĺňanie. Pozitívom je, že spoločnosť Véritable má v súčasnosti vo svojom katalógu viac ako 75 odrôd zeleniny, ovocia, byliniek a jedlých kvetov, takže používatelia by nemali mať problém s výberom. Navyše sú k dispozícii aj neosiate Lingoty ako doplnok pre používateľov, ktorí chcú pestovať vlastné rastliny na mieru.

Automatizácia je kľúčom k jednoduchému použitiu záhradky, pričom používateľ len udržiava 4,8-litrový žľab naplnený vodou na úroveň vyznačenú na manometri a potom nechá pasívny hydroponický systém robiť svoju prácu. Ak by sa aj to niekom zdalo ako príliš veľa práce, spoločnosť Véritable ponúka aj riešenie automatického dopĺňania vody.

Automatizovaná interiérová aj exteriérová domáca záhradka Véritable Gourmet.

Vo vnútri je každý podnos na pestovanie zakončený 25-W LED svetlom s nastaviteľnou výškou, ktoré obsahuje technológiu na automatické nastavenie intenzity podľa okolitého svetla počas dňa. Používatelia sa môžu rozhodnúť pre jednu jednotku Gourmet alebo môžu stohovať jednotky podľa potrieb rozrastajúcej sa rodiny.

Vonkajšie nastavenie záhradky je podobné, aj keď svetelná LED lišta už nie je potrebná. Celý systém dopĺňa sprievodná mobilná aplikácia, ktorá sa nepoužíva na ovládanie, ale môže poskytnúť tipy a pokyny na získanie čo najlepších plodín.

Automatizovaná interiérová aj exteriérová domáca záhradka Véritable Gourmet.

Automatizovaná interiérová aj exteriérová domáca záhradka Véritable Gourmet sa dá získať podporou startup kampane na portáli Kickstarter v sume od 349 USD (približne 328 EUR) za jednoúrovňové vnútorné nastavenie so šiestimi kapsulami Lingot alebo jednoúrovňovú vonkajšiu verziu. Trojúrovňový vonkajší systém stojí 729 USD (okolo 685 EUR, zatiaľ čo trojúrovňové usporiadanie pre interiér je ponúkané za 999 USD (asi 949 EUR). Ak všetko pôjde podľa plánu v rámci už financovanej kampane, distribúcia prvých kusov sa odhaduje na marec 2024.

Kapsuly Lingot pre modulárnu domácu záhradku Gourmet.