Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Modulárna vertikálna záhradka dodá čerstvú zeleninu v interiéri aj exteriéri

Modulárna vertikálna záhradka dodá čerstvú zeleninu v interiéri aj exteriéri
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 10. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Talianska spoločnosť Hexagro uviedla novú vertikálnu záhradku, ktorá má do domácnosti priniesť kvapku zelene. Model Clovy je určený pre ľudí s obmedzeným priestorom a poskytne pestovateľom možnosť výberu medzi hydropóniou a aeropóniou, pričom sa môže zväčšovať podľa potrieb a obsahuje kapsuly vyrobené z recyklovaných materiálov alebo poľnohospodárskeho odpadu.

Vďaka zavlažovaciemu systému IoT sa ľudia nemusia starať o každodenné zavlažovanie, pretože o to sa postará automatizačná technológia, pričom jemné ovládanie je k dispozícii prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie. Tá obsahuje „asistenta pre pestovanie s umelou inteligenciou“ s názvom Hexbee, ktorý pomáha používateľom pri starostlivosti o rastliny a ich údržbe.

Domáca vertikálna záhradka Hexagro Clovy.

„Pomocou systému IoT môžete naplánovať konkrétne časy a dni zavlažovania a upraviť množstvo dodávanej vody,“ vysvetľuje spoločnosť. „Táto flexibilita umožňuje optimalizovať spotrebu vody, znížiť plytvanie a podporiť zodpovedné hospodárenie s vodnými zdrojmi. Okrem toho je zavlažovací systém vybavený dvoma elektrickými zásuvkami, ktoré možno ľahko automatizovať a pripojiť k nim akékoľvek ďalšie elektronické zariadenia“.

Pre nováčikov v oblasti vertikálneho záhradkárstva je najvhodnejšia hydroponická fertigácia, ktorá využíva kokosové vlákno ako pestovateľské médium a udržiava rastliny v dávke vody a živín. Skúsenejší pestovatelia sa môžu rozhodnúť pre nízkotlakovú aeroponickú platformu, kde systém dodáva vlhkosť a živiny zahmlievaním koreňov bez potreby substrátu.

Domáca vertikálna záhradka Hexagro Clovy.

„Pri hydroponickej fertigácii rastliny absorbujú živiny zo substrátu, zatiaľ čo pri nízkotlakovej aeroponii sa voda a živný roztok rozprašujú na korene, ktoré zostávajú visieť vo vzduchu,“ uviedla spoločnosť Hexagro.

Štandardná verzia systému Clovy je vyrobená zo 100 % recyklovaného plastu a je možné si ju vybrať v malej verzii so štyrmi kapsulami so živinou a nádobou, do ktorej sa zmestí až 20 rastlín, alebo vo veľkej verzii s ôsmimi kapsulami a nádobou pre až 40 rastlín. V malej alebo veľkej verzii je k dispozícii aj „ekopríchuť“, ktorá je vyrobená z upcyklovaných biokompozitných materiálov z poľnohospodárskeho odpadu, ako sú drevené štiepky alebo ryžové šupky.

Domáca vertikálna záhradka Hexagro Clovy.

Používatelia ukladajú kapsule nad štýlovú základňu nádoby, v ktorej je umiestnené nízkotlakové čerpadlo a približne dvojtýždňová zásoba vody. Keď začne dochádzať živný roztok, do aplikácie sa odošle upozornenie. Každá kapsula môže byť domovom pre štyri rôzne rastliny, hoci najvyššia úroveň môže potenciálne obsahovať osem rastlín.

Pestovatelia si môžu nasadiť vlastné semená alebo použiť predpestované sadenice od priateľov / susedov, takže si môžu vybrať okrasné alebo potravinárske rastliny podľa chuti. No keď sa prvá dávka minie, musia si zaobstarať pestovateľské médium a živiny od spoločnosti Hexagro. Vďaka priloženým kolieskam na základni záhradky si ju potom môžu premiestniť k zdroju prirodzeného svetla, napríklad k veľkému oknu alebo na terasu. Prostredníctvom aplikácie si nastavia rozvrh zalievania, môžu sa ponoriť do databázy znalostí o pestovaní rastlín alebo sa pripojiť k online komunite a sledovať, ako ich rastliny ožívajú.

Domáca vertikálna záhradka Hexagro Clovy.

Domáca vertikálna záhradka Hexagro Clovy zbiera prostriedky na výrobu na startup portáli Kickstarter, kde sa dá získať od 139 euro za malý štandardný model alebo 159 euro za malý prémiový model. Ak všetko pôjde podľa plánu v rámci už financovanej kampane, očakáva sa, že dodávky sa začnú od apríla 2024.

Domáca vertikálna záhradka Hexagro Clovy.