Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Domáca záhradka Anu využíva technológiou rotačnej aeropónie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Startup spoločnosť Anu predstavila plne automatizovanú domácu záhradku pre pestovanie denných porcií produktov z predplatených kapsúl so semenami bez použitia pôdy. Využíva k tomu patentovanú technológiou rotačnej aeropónie, ktorá je založená na rytme a pohybe Zeme.

Inteligentná interiérová záhradka Anu, ktorá bola prezentovaná na veľtrhu CES 2024 v Las Vegas, umožní používateľom pestovať zeleninu, bylinky a špeciálne rastliny v ich domácnostiach. V malom, plne automatizovanom domácom skleníku sa tak dajú denne pestovať porcie produktov z predplatených kapsúl so semenami prostredníctvom takzvanej aeropónie. Aeropónia je forma hydropónie alebo pestovania rastlín bez pôdy.

Inteligentná domáca záhradka s technológiou rotačnej aeropónie Anu.

Zariadenie má podoby skrinky s priehľadnými dvierkami, ktorá sa dá osadiť do kuchynskej linky, podobne ako umývačka riadu. Vo vnútri skrinky je umiestnená veža so starostlivo rozmiestnenými otvormi na osadenie kapsúl so semenami rastlín. Po vložení kapsúl a zapnutí systému začne veža pomaly rotovať, napodobňujúc tak pohyb Zeme. LED diódy vo vnútri skrinky zaistia dostatočný prísun svetla. Zavlažovanie je zabezpečené napojením na prívod vody.

Inteligentná domáca záhradka s technológiou rotačnej aeropónie Anu.

Kultivačná komora využíva algoritmy počítačového videnia a umelú inteligenciu založenú na hĺbkovom učení na dosiahnutie vyšších výnosov ako iné poľnohospodárske technológie s kontrolovaným prostredím. Komora pritom spotrebuje menej energie a o viac ako 95 percent menej vody ako konvenčné poľné poľnohospodárstvo. S nulovým použitím pesticídov či konzervačných látok predstavuje ekologické riešenie pre celoročné zrýchlené pestovanie.

Inteligentná domáca záhradka s technológiou rotačnej aeropónie Anu.

Výrobca ďalej uvádza, že kapsule so semenami umožňujú spotrebiteľom pestovať čerstvé, vysokokvalitné produkty, vrátane väčšiny listovej zelenej zeleniny, kulinárskych bylín, okrasných / kvitnúcich rastlín a rastúceho počtu odrôd plodiacich rastlín, ako sú papriky, paradajky a ďalšie, v kontrolovanom prostredí.

Spoločnosť Anu zatiaľ nezverejnila informácie o cene ani dostupnosti.