Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rôzne tekuté rastové média sú zosilnené hnojivom z hmyzích výlučkov

Rôzne tekuté rastové média sú zosilnené hnojivom z hmyzích výlučkov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ ide o zdroje bielkovín, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu ako tradičné hospodárske zvieratá, dvaja z najsľubnejších kandidátov sú hmyz a mikroriasy. Vedci teraz vymysleli spôsob, ako využiť odpad z prvých ako potravu pre druhé.

Podľa Organizácie spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo predstavuje produkcia mäsa približne 14,5 % celosvetových emisií skleníkových plynov. Tieto emisie majú najmä formu plynov, ako je metán, čpavok a oxid uhličitý, ktoré dobytok vypúšťa, produkujú hnojivá používané na pestovanie kŕmnych plodín pre hospodárske zvieratá a uvoľňujú sa pri rozklade hnoja.

Okrem toho sa bežne klčujú veľké plochy lesov, aby sa vytvorili pastviny alebo plodiny na pestovanie krmív, ktoré sú potrebné na produkciu mäsa. To prispieva k problému skleníkových plynov, pretože živé stromy zachytávajú oxid uhličitý, čím bránia jeho hromadeniu v atmosfére. Netreba dodávať, že odlesňovanie tiež ničí prirodzené prostredie mnohých rastlín a živočíchov a navyše umožňuje pôde erodovať do priľahlých vodných tokov a napĺňať ich bahnom.

Práve preto prichádza na scénu chovaný hmyz, ktorý je bohatý na bielkoviny, minerály a mastné kyseliny, no veľké množstvo ho možno chovať v zariadeniach oveľa menších, ako sú pastviny potrebné pre dobytok. Okrem toho hmyz vyžaduje podstatne menej potravy a vody ako konvenčné hospodárske zvieratá a navyše produkuje menej odpadu.

Prášok z hmysieho výtrusu pred skvapalnením.

To znamená, že hmyz stále produkuje nejaký odpad, ktorý je známy ako hmyzí výtrus. Pozostáva hlavne z hmyzích exkrementov a rozložených exoskeletov a už teraz sa používa ako rastlinné hnojivo. Vedci z nórskej Univerzity v Bergene a Nórskeho výskumného centra (NORCE) teraz posúvajú túto aplikáciu o krok ďalej a používajú hmyzí výtrus ako hnojivo pre mikroriasy.

Hoci sú jednotlivé bunky mikrorias mikroskopické, pri pestovaní vo veľkých množstvách v komerčnom meradle spoločne produkujú značné množstvo bielkovín. Tento trvalo udržateľný zdroj bielkovín možno pridávať do širokej škály potravín, ako sú napríklad mäsové alternatívy, čím sa zvyšuje ich nutričný obsah. Oleje produkované mikroriasami možno použiť aj pri výrobe biopalív.

V rámci novej štúdie financovanej EÚ začali vedci s práškovým výtrusom získaným od Larveriet, nórskej spoločnosti, ktorá chová larvy múčnych červov ako potravinový produkt. Výskumníci zmiešali tento prášok s vodou, aby uvoľnili živiny, a potom odstredili kvapalinu, aby odstránili všetky nerozpustné častice. V poslednom kroku bol roztok sterilizovaný, aby sa zničili všetky škodlivé baktérie, ktoré mohli byť prítomné.

Nádoby s mikroriasami Chlorella vulgaris, z ktorých niektoré boli pestované s použitím hnojiva na báze hmysieho výtrusu.

Keď sa toto výtrusové hnojivo následne pridalo do tekutého rastového média používaného na pestovanie mikrorias Chlorella vulgaris, riasy rástli rovnako dobre ako pri pestovaní na existujúcich chemických hnojivách. Riasy kŕmené výtrusovým hnojivom tiež produkovali rovnaké množstvo bielkovín, približne 40 % ich suchej hmotnosti.

Vedci poukazujú na to, že išlo o experiment malého rozsahu, takže je potrebné vykonať ďalší výskum týkajúci sa toho, ako by výtrusové hnojivo fungovalo v komerčnom meradle. Poznamenávajú tiež, že je potrebné nájsť využitie pre nerozpustné častice, ktoré sa extrahujú z výtrusu, ktoré sú v súčasnosti odpadovým produktom.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Bioresource Technology Reports.

Rôzne variácie tekutých rastových médií zosilnených hnojivom s hmyzieho výtrusu použitého v štúdii.