Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Komplexná štúdia tvrdí, že rastlinné oleje by mali nahradiť maslo

Komplexná štúdia tvrdí, že rastlinné oleje by mali nahradiť maslo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci panuje všeobecný konsenzus, že olivový olej a iné tuky na rastlinnej báze sú zdravšie ako maslo, vedci to teraz komplexne vyjadrili bez akýchkoľvek pochybností, skombinovaním množstva štúdií zameraných na diétne zásahy a predchádzajúcich výskumov, ktoré všetky ukazujú, ako tento životný štýl ovplyvňuje riziko vážneho ochorenia.

„Naša štúdia s ešte väčšou istotou potvrdzuje zdravotné prínosy stravy s vysokým obsahom nenasýtených rastlinných tukov, ako je stredomorská strava, a mohla by pomôcť poskytnúť cielené stravovacie rady tým, ktorým by zmena stravovacích návykov prospela najviac,“ hovorí Clemens Wittenbecher, vedúci výskumu na Chalmersovej technickej univerzite a hlavný autor štúdie.

Stredomorská strava je však len jedným z aspektov tejto štúdie. Vedci zo švédskej Chalmersovej technickej univerzity, Nemeckého inštitútu ľudskej výživy a niekoľkých ďalších vysokých škôl priamo spojili, ako kvalitné rastlinné oleje a maslo priamo ovplyvňujú hladinu tuku v krvi a následne menia riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky 2. typu nezávisle od iných životných štýlov.

Medzinárodný tím sa rozhodol odstrániť obmedzenia, ktoré trápili jednotlivé štúdie a oslabili spojenie medzi „dobrými“ tukmi a dobrým zdravím. Použitím takzvanej „lipidomiky" na získanie lipidových krvných profilov získaných z randomizovanej (náhodnej) kontrolovanej diétnej intervenčnej štúdie výskumníci zredukovali zistenia na multilipidové skóre (MLS), ktoré by sa dalo použiť na množstvo štúdií.

Zistili, že vysoko kvalitné oleje na rastlinnej báze mali významný vplyv na MLS účastníkov s vysokým skóre vo všeobecnosti. Nízke skóre, ktoré naznačovalo problematické hladiny tuku v krvi, bolo pozorované v kohortách, ktoré namiesto toho jedli mliečne výrobky so živočíšnym tukom, ako je maslo.

Doteraz boli usmernenia, ako napríklad tie od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), „umiernené“ na odporúčania na výmenu nasýtených mastných kyselín za nenasýtené mastné kyseliny rastlinného pôvodu, kvôli obmedzeniam štúdie a mätúcim faktorom.

Grafické znázornenie toho, ako pokus o diétnu intervenciu generoval multilipidové skóre (MLS), ktoré bolo potom aplikované na predchádzajúce veľké pozorovacie štúdie.

„Napriek údajom od viac ako 56 000 účastníkov štúdie a približne 3,7 milióna účastníkov pozorovacej štúdie existuje značná heterogenita v celkovom príjme tukov a nasýtených mastných kyselín, živinách a zdrojoch potravy nahrádzajúcich nasýtené mastné kyseliny v potrave a dĺžke trvania v základných štúdiách a obmedzeným údajom zo štúdií o tvrdých uzáveroch,“ poznamenali výskumníci. „Preto sa istota dôkazov pre tieto odporúčania WHO pohybuje od veľmi nízkej po strednú, čo podrobuje usmernenia o kvalite tuku v strave k pokračujúcim sporom.“

Komplexná nová štúdia mala niekoľko častí, pričom vedci sa najprv zamerali na štúdiu diétnej intervencie (DIVAS) so 113 účastníkmi počas 16 týždňov. Jedna skupina dodržiavala stravu s vysokým obsahom nasýtených živočíšnych tukov, zatiaľ čo druhá skupina s vysokým obsahom nenasýtených rastlinných tukov. Na konci 16 týždňov boli vzorky krvi podrobené lipidomickej liečbe, aby sa podrobne opísala prevalencia 45 molekúl špecifických mastných kyselín v danej triede.

„Účinky na krvné lipidy sme zhrnuli do multilipidového skóre,“ vysvetlil prvý autor štúdie Fabian Eichelmann z Nemeckého inštitútu pre výživu ľudí. „Vysoké MLS naznačuje zdravý profil tuku v krvi a vysoký príjem nenasýtených rastlinných tukov a nízky príjem nasýtených živočíšnych tukov môže pomôcť dosiahnuť takéto pozitívne hladiny MLS.“

MLS sa potom aplikovalo na ďalšie veľké pozorovacie štúdie – nemeckú štúdiu EPIC-Potsdam, ktorá sa zaoberala severskou stravou, stredomorskou stravou a rizikom chronických ochorení u 27 548 účastníkov, štúdiu z Harvardovej univerzity, ktoré hodnotili riziko. faktory závažných chronických ochorení u 121 701 žien a štúdiu PREDIMED, ktorá skúmala zdravotné prínosy stredomorskej stravy posilnenej extra panenským olivovým olejom alebo orechmi, s 7 447 účastníkmi. Výsledok bol jednomyseľný v tom, že vysoké MLS „podstatne“ znížilo riziko vzniku kardiometabolických ochorení.

„Diéta je taká zložitá, že je často ťažké získať presvedčivý dôkaz z jedinej štúdie,“ povedal Wittenbecher. „Náš prístup používania lipidomiky na kombináciu intervenčných štúdií s vysoko kontrolovanou diétou a perspektívne kohortové štúdie s dlhodobým sledovaním zdravia môže prekonať súčasné obmedzenia vo výskume výživy.“

A čo viac, pomocou MLS ako kľúčového indikátora choroby boli výskumníci schopní preukázať, že nahradenie nasýtených tukov malo výrazne väčší vplyv na skóre ako iné úpravy stravy. V štúdii EPIC-Potsdam vedci zistili slabé korelácie medzi MLS a vekom, indexom telesnej hmotnosti (BMI), obvodom pása a krvným tlakom, ale silnejšie väzby s triglyceridmi a celkovým cholesterolom, pričom margarín zvyšuje MLS a maslo to negatívne ovplyvňuje. Margarín má okolo 80 % tuku, ale 65 % nasýtených mastných kyselín, 28 % mononenasýtených mastných kyselín a niektoré polynenasýtené mastné kyseliny.

V štúdii EPIC-Potsdam existovala silná korelácia medzi vplyvom diétneho zásahu do tuku a zdravotnými výsledkami, najmä ako mal margarín pozitívny vplyv (nižšie riziko ochorenia) a maslo negatívny (zvýšené riziko ochorenia).

V tej istej štúdii, aplikujúc štatistickú analýzu vyvinutú pre štúdiu DIVAS, výskumníci zistili, že účastníci s vysokým MLS ovplyvneným nenasýtenými mastnými kyselinami mali priemerne o 32 % nižšie riziko kardiovaskulárnych ochorení a priemerne o 26 % nižší výskyt cukrovky 2. typu na konci ročného testovacieho obdobia.

V štúdii NHS zistili podobné výsledky: priemerne o 28 % nižšie riziko cukrovky 2. typu a o 24 % nižšie riziko v podskupine, ktorá bola testovaná počas obdobia 10 rokov. V skupine PREDIMED vedci zistili priemerné 42% zníženie rizika cukrovky u účastníkov, ktorí začali test so slabým MLS. Stredomorská strava mala malý vplyv na tých, ktorí mali pred diétnym zásahom zdravšie skóre lipidov.

Aj keď výskumníci poznamenali, že napriek robustným kontrolám stále existujú obmedzenia, ako napríklad európska povaha štúdií. Napriek tomu to zdôrazňuje, akú veľkú úlohu zohrávajú kvalitné rastlinné oleje pri zmierňovaní rizika chorôb.

„Lipidomické skóre, ktoré odráža nižší príjem nasýtených mastných kyselín a vysoký príjem rastlinných nenasýtených mastných kyselín, bolo v prospektívnych kohortových štúdiách konzistentne spojené so zníženým výskytom diabetesu 2. typu a kardiovaskulárneho ochorenia,“ uzavreli výskumy. „Spojenie lipidomického skóre s diétou a rizikom ochorenia je silnejšie ako zavedené náhradné markery, čo prináša väčšie odhadované kardiometabolické výhody zlepšenej kvality tuku v strave.“

„Naše zistenia potvrdzujú kardiometabolické výhody nahradenia diétnych nasýtených mastných kyselín rastlinnými nenasýtenými mastnými kyselinami integráciou údajov z RCT a nutričných kohort a naznačujú, že skóre založené na lipidomike môže poskytnúť citlivé metriky pre metabolickú adaptáciu súvisiacu so zdravím na zmenu kvality tuku v strave,“ dodali vedci.

Výskum bol nedávno publikovaný v magazíne Nature Medicine.