Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Inteligentná pôda“ vypestuje o 138 % väčšie plodiny pri použití o 40 % menej vody

„Inteligentná pôda“ vypestuje o 138 % väčšie plodiny pri použití o 40 % menej vody
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zalievanie a hnojenie plodín s cieľom zabezpečiť dostatok potravín pre meniaci sa svet je v poľnohospodárstve veľkou výzvou. Vedci z Texaskej univerzity v Austine teraz vyvinuli „inteligentnú pôdu“, ktorá dokáže udržať rastliny lepšie hydratované a zabezpečiť kontrolované uvoľňovanie živín. V testoch sa výrazne zlepšil rast plodín pri oveľa menšej spotrebe vody.

Odhaduje sa, že približne 70 % svetovej spotreby sladkej vody ide len na poľnohospodárstvo. To, samozrejme, znamená, že v oblastiach, kde je voda vzácnejšia, môže byť ťažké pestovať plodiny a nakŕmiť obyvateľstvo, preto vedci skúmajú spôsoby, ako zvýšiť účinnosť.

Nová štúdia, ktorá vychádza z predchádzajúcej práce, predstavuje dobrý krok týmto smerom. Pôda dostala prívlastok „inteligentná“ vďaka pridaniu špeciálne vytvoreného hydrogélu, ktorý cez noc absorbuje viac vodnej pary zo vzduchu a počas dňa ju uvoľňuje ku koreňom rastlín. Pridanie chloridu vápenatého do hydrogélu tiež zabezpečuje pomalé uvoľňovanie tejto životne dôležitej živiny.

Schéma fungovania hydrogélu na zlepšenie rastu plodín.

Tím testoval novú inteligentnú pôdu v laboratórnych pokusoch, pričom pestoval rastliny v 10 gramoch pôdy, pričom niektoré obsahovali 0,1 g hydrogélu. Simuloval sa cyklus deň / noc s 12 hodinami tmy pri teplote 25 °C a relatívnej vlhkosti 60 % alebo 90 %, po ktorých nasledovalo 12 hodín simulovaného slnečného svetla pri teplote 35 °C a vlhkosti len 30 %.

Rastliny rastúce v hydrogélovej pôde vykazovali 138 % nárast dĺžky stonky v porovnaní s kontrolnou skupinou. Dôležité je, že rastliny pestované v hydrogélovej pôde to dosiahli, aj keď potrebovali o 40 % menej priameho zalievania.

Skupina plodín vypestovaných v laboratóriu s použitím novej inteligentnej pôdy s hydrogélom.

„Globálny nedostatok vody v spojení s rastúcou populáciou má bezprostredný vplyv na potravinovú bezpečnosť,“ povedal Guihua Yu, zodpovedajúci autor štúdie. „Táto nová trieda hydrogélov ponúka sľubné riešenie na splnenie naliehavých potrieb nedostatku vody a efektívneho príjmu živín v modernom udržateľnom poľnohospodárstve.“

V ďalšej práci tím plánuje vyskúšať začlenenie iných typov hnojív a uskutočniť dlhšie poľné experimenty. Výskum bol pritom nedávno uverejnený v magazíne ACS Materials Letters.