Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Food Area buduje chuť k jedlu cez experimentovanie s delikátnosťou

Food Area buduje chuť k jedlu cez experimentovanie s delikátnosťou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výstava Maker Faire Rome 2016 dnes otvára veľký pavilón, ktorý bude domovom prehliadky inovatívnych produktov potravinárskeho priemyslu združených v rámci expozície Maker Faire Rome Food Area. Tá okrem iného ponúkne návštevníkom výstavy širokú škálu podujatí, konferencií, seminárov a projektov, ktoré majú za cieľ zmeniť svet potravín. To všetko pod dohľadom Future Food Institute (FFI), združením pre potraviny a inovácie.

Na výstave budú prezentované napríklad automatizované skleníky, ktoré sa dajú ovládať jediným kliknutím, 3D tlačiarne pre potraviny, snímače pre dekódovanie obsahu zložiek potravín, či špeciálne pokrmy ako sú morské riasy a hmyz, ktoré môžu zmeniť náš kulinársky svet. No inovácie a technológie sa stretávajú práve v kuchyni.

OffiCucina

 

OffiCucina je hybridný priestor medzi kuchyňou a dielňou, kde 15 medzinárodných talentov z programu Food Innovation Program povedie sériu experimentov týkajúcich sa potravín budúcnosti, takzvane „z farmy na stôl“. Dve talianske start-up spoločnosti na tomto jedinečnom mieste predvedú svoje najnovšie generácie strojov. K nim sa pripoja Future Food Institute a MEG, poľnohospodársky špecialista, ktorý predstaví automatizované skleníky prepojené s internetom a open-source softvérom.

Ďalej sa predstaví „Nitrati Zero“, projekt, ktorého cieľom je výrazné zníženie úrovne škodlivých dusičnanov v zelenine, alebo spoločnosť Algae Factory, ktorá si pripravila kuriózny bioreaktor na výrobu rias Spirulina, ktorá sa používa na vytvorenie čokoládových tyčiniek a morských rias.

rEVOilution - Espresso pre tvorbu extra panenského olivového oleja podľa chuti používateľa

Reštaurácia budúcnosti

 

Netreba zanedbať ani kulinárske umenie v sekcii Food Tech Jungle, v ktorej výrobcovia potravín budú môcť vyskúšať pokrmy pripravené revolučným spôsobom alebo obsahujúce netradičné produkty. V bare sa budú podávať hamburgery z morských rias, čokoládové tyčinky ochutené riasami Spirulina, jedlo pre astronautov, hmyz, 3D tlačené koktaily či aperitívy vytvorené mechanickými barmanmi, ako aj inovatívne nealkoholické nápoje.

Oblasť bude venovaná aj tvorcom a kuchárom, ktorí môžu prezentovať recepty kombinujúce tradíciu a inovácie.

iKettle - inteligentná varná kanvica

Food Maker Stand

 

Celá škála potravinárskeho inovačného sveta sa zíde pod strechou Food Maker Stand, čo je miesto, kde sa návštevníci výstavy môžu oboznámiť s jednom budúcnosti. Môžete tu objaviť napríklad rEVOilution, ktorý vám umožní konzumovať extra panenský olivový olej čerstvý v každom ročnom období, ktorý sa dá prispôsobiť vašej chuti. Ďalej sa tu dá vidieť projekt Orticale, ktorý predstavuje domácu vertikálnu zeleninovú záhradku, či Mashcream, ktorý umožní vytvárať zmrzlinové rolky, ktoré sú chutné a vyrobené z prirodzených potravín.

Návštevníkov môže zaujať i Funghi Espresso, ktoré využíva kávovú usadeninu pre pestovanie jedlých húb, alebo projekt Perfrutto pre precízne ovocinárske farmy, ktorý sleduje rast a kvantitu ovocných stromov. To sú len niektoré zo stoviek prekvapujúcich zaujímavostí, ktoré nájdu návštevníci na výstave Maker Faire Rome.

Orticale - domácá vertikálna záhradka

Kids Lab

 

Nezabudlo sa samozrejme ani na deti, pre ktoré si vystavovatelia prichystali celý rad nových funkcií a iniciatív v pavilóne Kids Area. K dispozícii bude 10 akcií so záberom od vedy až po technológie v kuchyni, so špeciálnym zameraním na mladých tvorcov. Tí sa budú môcť hrať v kuchyni, zatiaľ čo sa vďaka prenosnému laboratóriu We-LAB môžu naučiť biológiu potravín. Detskí návštevníci tak budú môcť objavovať nekonečné chemické reakcie, ktoré sa konajú každodenne v prostredí kuchyne. A ak ratolesti vyhladnú, budú môcť ochutnať jedlo pre astronautov od spoločnosti Argo Tech.

Mashcream - zmrzlinové rolky