Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Koniec klasickým poľnohospodárskym postrekom – letí k nám Agro dron

Autor:
Zuzana S. Wenzlová
Zverejnené:
19. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už čoskoro zrejme poľnohospodári zmenia doteraz zaužívané prístupy v starostlivosti o plodiny. Do hry totiž vstúpil inovatívny robotický dron, vyvinutý spoločnosťou Kray Technologies. Agro dron by sa dal nazvať aj revolúciou v spôsobe ochrany plodín. Spoločnosť hneď po dôkladnom testovaní oznámila spustenie pilotných projektov v USA a Kanade. Najprv však predstaví svoj prototyp systému ochrany proti nepriaznivým vplyvom na technologickom veľtrhu CES na začiatku roka 2018 verejnosti.

Projekt má už teraz obrovský dopyt poľnohospodárov, ktorí očakávajú, že technológia sa stane hitom agrotechnológií. Poľnohospodári totiž často využívajú radšej dodávateľské služby počas sezóny postrekovania, pretože ich finančné, časové a technologické kapacity nepostačujú na kúpu vlastnej špeciálnej techniky, potrebnej na pravidelné ošetrovanie plodín. Dôvodom je práve ekonomická náročnosť. V čom teda spočíva samotná výhoda tohto poľnohospodárskeho drona?

Agro, Agro dron, dron. CES, CES 2018, poľnohospodárstvo, potreky plodín, agrorezort, ekológia, technológie

Dron využíva počítačový systém videnia, ktorý mu umožňuje lietať v plne automatickom režime. Pomocou umelej inteligencie upravuje trajektóriu svojho pohybu podľa aktuálneho terénu a vyhýba sa prekážkam. Farmári tak majú zabezpečenú mimoriadnu presnosť použitia.

 Agro, Agro dron, dron. CES, CES 2018, poľnohospodárstvo, postreky plodín, agrorezort, ekológia, technológie

Zariadenie totiž umožňuje plánovanie misií – poľnohospodári si nastavia mapu požadovanej lokality a uvedú, ktorá časť si vyžaduje väčšie množstvo pesticídov alebo hnojív, ktoré musia byť použité. Dron dokáže túto misiu splniť pri maximálnej rýchlosti 112 km/h, a teda umožní poľnohospodárom dosiahnuť až 1200 árov pokrytia za jeden deň. Produktívny čas drona dosahuje až 85%, a iba 15% je potrebných pre náplň nádrží a nabíjanie batérií. Mimochodom, dron má nosnosť 15 kg potrebného obsahu. Vďaka správnemu rozptylu postačí dronu len 0,7 - 5 kg postreku na hektár pôdy. Kray dron totiž  používa elektrostatické postrekovanie, ktoré umožňuje, aby boli pesticídy rozprášené vo forme hmly, čo zabezpečí dôkladné preniknutie do každej oblasti. oblasťou.V prepočte, podľa výrobcu dron dokáže stredne veľkým poľnohospodárom dosiahnuť návrat investícii až vo výške 600%.

Agro, Agro dron, dron. CES, CES 2018, poľnohospodárstvo, postreky plodín, agrorezort, ekológia, technológie