Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V bostonskej reštaurácii pripravuje jedlo robotická kuchyňa

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rôzne priemyselné roboty sú navrhnuté s cieľom znižovania nákladov za často sa opakujúcu pracovnú činnosť, ktorú by inak vykonávali ľudskí zamestnanci. Zrejme boli aj inšpiráciou pre spoločnosť Spyce. Tá v americkom Bostone otvorila reštauráciu s rýchlym občerstvením za prijateľné ceny, práve vďaka tomu, že má plne robotickú kuchyňu.

Spoločnosť Spyce založili inžinierski absolventi z univerzity MIT, Michael Farid, Braden Knight, Luke Schlueter a Kale Rogers. Tí potrebnú technológiu vyvinuli prostredníctvom programu Global Founder´s Accelerator Skills 2015 na pôde univerzity MIT. Farid prišiel prvýkrát na myšlienku robotickej kuchyne počas štúdia, kedy nemal čas variť si vlastné jedlo, no bol zúfalý z vysokých cien v reštauráciách. Všetko to viedlo až k otvoreniu reštaurácie s rýchlym občerstvením v Bostone začiatkom mája, ktorá má plne robotickú kuchyňu, vďaka čomu sa výrazne znížili prevádzkové náklady.

Spoločnosť Spyce otvorila v americkom Bostone reštauráciu s rýchlym občerstvením za prijateľné ceny, práve vďaka tomu, že má plne robotickú kuchyňu.

Pri vstupe sú zákazníci uvítaní ľudským hostiteľom, ktorý ich nasmeruje smerom k radu stojanov s dotykovou obrazovkou. Tu si môžu vybrať a objednať jedlo z menu, ktoré v súčasnosti pozostáva zo šiestich miešaných misiek s jedlom „s príchuťami, ktoré sú bežne podávané v latinských, stredomorských a ázijských kuchyniach“. Pri zostavovaní menu poskytol svoje rady aj šéfkuchár Daniel Boulu, ocenený Michelinovou hviezdou. Cena za každú misku je 7,50 USD, hoci si zákazníci môžu pridať k objednávke aj ďalšie proteíny, samozrejme za dodatočný príplatok.

Surové zložky sa uložia do jednej zo siedmych rotačných a indukčne vyhrievaných wokov, ktoré sú naklonené smerom dopredu, aby mohli zákazníci sledovať proces prípravy jedla z druhej strany výdajného pultu.

Po zadaní objednávky začne robotická kuchyňa pripravovať jedlo. Najprv sa surové zložky uložia do jednej zo siedmych rotačných a indukčne vyhrievaných wokov, ktoré sú naklonené smerom dopredu, aby mohli zákazníci sledovať proces prípravy jedla z druhej strany výdajného pultu. Po dovarení jedla, čo trvá asi tri minúty, pridá ľudský pracovník studené ozdoby a potom jedlo vydá zákazníkovi.

Spoločnosť Spyce plánuje počas nasledujúcich mesiacov upraviť koncepciu robotickej kuchyne a v Bostone plánuje otvoriť ďalšie takého robotické reštaurácie s rýchlym občerstvením. Zatiaľ však nie je v pláne úplné vypustenie ľudskej obsluhy.

Menu v súčasnosti pozostáva zo šiestich miešaných misiek s jedlom „s príchuťami, ktoré sú bežne podávané v latinských, stredomorských a ázijských kuchyniach“.