Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sebestačná farma pestuje rastliny pomocou vody nasatej zo vzduchu

Sebestačná farma pestuje rastliny pomocou vody nasatej zo vzduchu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V mnohých častiach sveta nemusí byť veľa zrážok, no vo vzduchu je značné množstvo vodnej pary a to najmä v noci. Nové experimentálne zariadenie SmartFarm nasaje túto paru a potom ju použije na zavlažovanie jedlých rastlín.

Malý prototyp sebestačnej farmy SmartFarm navrhol tím výskumníkov zo Singapurskej národnej univerzity pod vedením odborného asistenta Tan Swee Chinga. Je to v podstate priehľadná akrylová krabica, ktorá má na dne kangkongské rastliny rastúce z pôdy a na vrchu je umiestnený hydrogélový panel, ktorý leží pod motoricky poháňaným solárnym krytom.

Hydrogélový panel na báze medi je veľmi nasiakavý a ľahko odvádza vodnú paru z chladného nočného vzduchu, keď je kryt otvorený. Integrovaný časovač ho za úsvitu uzavrie, pričom slnečné lúče následne prehrejú hydrogél cez číry krycí materiál. Hydrogél reaguje uvoľnením akumulovanej vody vo forme pary, ktorá sa kondenzuje na tekutinu na vnútornej strane krytu.

Výskumný tím zľava doprava: odborný asistent Tan Swee Ching, pán Qu Hao, pani Yang Jiachen a Dr. Zhang Xueping.

Keď sa tento kryt pravidelne posúva počas dňa, kondenzácia sa utrie pozdĺž vnútorných okrajov skrinky a steká po vnútorných stranách stien až do pôdy na spodku. Podľa vedcov môže hydrogél v noci absorbovať vodu s až 300-násobkom svojej hmotnosti. Počas dňa je táto voda uvoľňovaná rýchlosťou 2,24 gramu vody na gram hydrogélu za hodinu.

Hydrogél bol v skutočnosti predtým testovaný výskumným projektom Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS) ako možným prostriedkom na reguláciu vlhkosti v skleníkoch na vesmírnych misiách. Uvoľnená voda navyše spĺňa normy Svetovej zdravotníckej organizácie pre pitnosť.

Tím teraz skúma metódy rozširovania svojej technológie pre rozsiahle aplikácie, ktoré by potenciálne mohli zahŕňať viacúrovňové mestské strešné farmy.

Aktuálny prototyp sebestačnej farmy SmartFarm.