Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotická nabíjačka Ziggy rezervuje parkovacie státie pre nabitie elektromobilu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť EV Safe Charge predstavila šikovný nápad v podobe inteligentnej robotickej nabíjačky Ziggy. Tá si dokáže sama nájsť parkovacie miesto, rezervuje ho pre používateľa a nabije jeho elektromobil, pričom celú dobu zobrazuje reklamy ako ďalší zdroj príjmov pre prevádzkovateľov parkovísk.

Nabíjací robot Ziggy má za cieľ poskytnúť parkovacím domom jednoduchý, flexibilný a nákladovo efektívny spôsob, ako pridať miesta na nabíjanie elektrických vozidiel bez toho, aby museli pri každom parkovisku zavesiť nabíjačky. Pre týchto veselo vyzerajúcich robotov bude potrebné niekde vyhradiť „domovské“ miesto, kam by sa vracali, keď nie sú zaneprázdnení. Prevádzkovateľ bude musieť tento priestor vybaviť vhodným množstvom nabíjacích zariadení a tiež musí robotov naučiť rozmiestnenie a zákutia parkoviska. No to je asi tak všetko.

Robotická nabíjačka elektromobilov Ziggy.

Každý nabíjací robot Ziggy je pojazdná batéria s neurčitou kapacitou, ktorá je vybavená predným a zadným svetlom, kamerami na všetkých stranách a bezpečnostnými senzormi okolo pása. Má štyri kolesá, z ktorých každé môže samostatne riadiť, a elektrický pohon, ktorý umožňuje pohyb po parkovacom zariadení. Robot sa pravdepodobne bude pohybovať autonómne, no neexistuje ani dôvod, prečo by sa nemohol ovládať diaľkovým ovládaním z operačného pultu.

Vodiči elektromobilov si vopred objednajú nabíjanie prostredníctvom Ziggyho v mobilnej aplikácii a systém vyšle robota, aby sa išiel postaviť na voľné parkovacie miesto a počkal a rezervoval toto miesto, kým aplikácia navedie vodiča na miesto stretnutia. Roboty majú dostatočnú svetlú výšku, aby prekonali nerovnosti, a dostatočne nízke ťažisko, aby sa neprevrátili na rampách, takže by mali byť použiteľné vo väčšine parkovacích garáží. Po príchode vodiča elektromobilu vybehne Ziggy z parkovacieho miesta, aby ho pustil dnu, a keď zaparkuje, postaví sa tesne za jeho elektromobil.

Robotická nabíjačka elektromobilov Ziggy.

Potom už len stačí, keď vodič vystúpi z auta, chytí nabíjací kábel vlastnou rukou a sám ho zapojí do elektromobilu. Následne sa môže potom vydať na nákupy, zatiaľ čo Ziggy doplní energiu do vášho auta z jeho palubných batérií, ktoré sú pravdepodobne dostatočne veľké na to, aby sa dva alebo tri elektromobily dali nabiť slušnou rýchlosťou. Po návrate používateľ robota odpojí, zaplatí za službu cez aplikáciu a Ziggy sa vráti tam, odkiaľ prišiel.

Robot Ziggy je navyše vybavený veľkými dotykovými obrazovkami na každej strane, čo umožňuje prevádzkovateľom umiestniť na tieto veci informačné služby alebo, čo je pravdepodobnejšie, zobrazovať reklamu.

Robotická nabíjačka elektromobilov Ziggy.

Všetko to vyzerá ako elegantné riešenie , no určite sa môže vyskytnúť niekoľko problémov, okrem toho, že rôzne elektromobily používajú rôzne štandardy nabíjania. Napríklad, na preplnených parkoviskách je veľmi ťažké nájsť parkovacie miesto a je veľmi pravdepodobné, že pre Ziggyho to bude rovnako ťažké.

Každopádne, za predpokladu, že tieto detaily budú vyriešené, nabíjací robot Ziggy vyzerá ako potenciálne sľubný spôsob, ako zvýšiť možnosti nabíjania elektromobilov v objekte bez toho, aby bolo potrebné vyčleniť vyhradené parkovacie miesta alebo všade viesť hrubé káble. Predaj elektromobilov každoročne stúpa, a keďže tento trend pokračuje, takéto riešenia (ak budú fungovať) by si určite mohli nájsť svoje využitie.