Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lietajúce auto Samson Switchblade je konečne pripravené na vzlet

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po 14 rokoch vývoja schválil americký úrad FAA (Federal Aviation Administration) letovú spôsobilosť rýchleho trojkolesového vozidla Samson Switchblade, ktoré sa po stlačení tlačidla premení na lietadlo s maximálnou rýchlosťou 322 km / h. Tím sa teraz pripravuje na letové testy.

Lietajúce auto Switchblade je pomenované podľa spôsobu, akým sa jeho krídla pripomínajúce nôž vyklopia spod dvojmiestnej kabíny, keď je čas letieť. Aj chvost sa vyklopí z miesta, kde je uložený za veľkou tlačnou vrtuľou, a potom sa rozloží do tvaru písmena T. Spoločnosť Samson tvrdí, že celá prestavba z cestnej trojkolky na lietadlo trvá menej ako tri minúty. Hoci celú technológiu ešte musí demonštrovať na fyzickom prototype, vyzerá to, že to bude celkom efektný proces.

Lietajúce vozidlo Samson Switchblade.

Poháňa ho trojvalcový, 1,6-litrový kvapalinou chladený motor, ktorý si berie 91-oktánový benzín a dosahuje výkon 190 konských síl. Motor sa efektívne používa ako generátor, ktorý poháňa elektrické kolesá v režime pohonu a elektrický motor vrtule, keď je čas letieť. Keďže ide o trojkolesové vozidlo, môže byť v mnohých oblastiach registrované ako motocykel a spoločnosť Samson uvádza, že je schopné na ceste dosiahnuť maximálnu rýchlosť viac ako 201 km / h.

Lietajúce vozidlo Samson Switchblade.

Ak nájdete pristávaciu dráhu a vzlietnete, Switchblade dosiahne štandardnú cestovnú rýchlosť 257 km / h, čo umožňuje dolet až 724 kilometrov na plnú 125-litrovú palivovú nádrž. Na vzlet budete potrebovať dráhu s dĺžkou 335 metrov a na pristátie kratšiu dráhu s dĺžkou 213 metrov. Po zložení letového podvozku sa vozidlo bez problémov zmestí do bežnej garáže, keďže je vysoké len 1,5 metra a zaberá plochu 5,1 x 1,8 metra, ktorá nemá ďaleko od plochy rodinného sedanu.

Lietajúce vozidlo Samson Switchblade.

Spoločnosť Samson na tomto projekte pracuje už dlhé roky, takže teraz, keď úrad FAA skontroloval prototyp a dal mu palec hore na registráciu ako experimentálnemu lietadlu, je v tíme značné vzrušenie. Znamená to, že má povolenie na lietanie, a tím začal prípravy na to, aby stroj v najbližších týždňoch dostal do vzduchu. To zahŕňa aj vysokorýchlostné testy na pristávacej dráhe, ako si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo TU.

Lietajúce vozidlo Samson Switchblade.