Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG Display vytvára zvuk v aute pomocou tenkých vibračných panelov

LG Display vytvára zvuk v aute pomocou tenkých vibračných panelov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inštalácia poriadneho zvukového systému v aute môže zabrať veľa miesta, najmä v prípade zostáv s viacerými reproduktormi. Spoločnosť LG Display však vyvinula tenkú a ľahkú alternatívu, ktorá sľubuje pohlcujúce počúvanie z malých vibračných plochých panelov.

Panel s rozmermi 150 x 90 milimetrov bol vyvinutý v spolupráci s nemenovanou globálnou audio spoločnosťou a má hrúbku len 2,5 milimetra, pričom jeho váha sa pohybuje na úrovni 40 gramov. Podľa spoločnosti LG Display je teda približne o 90 % tenší a o 70 % ľahší ako typ tradičného reproduktora, ktorý v súčasnosti vypúšťa zvuk z informačno-zábavných systémov automobilov.

Vzhľadom na tieto rozmery v reproduktore s názvom Thin Actuator Sound Solution prirodzene nenájdeme komponenty ako kmitacie cievky, kužele a magnety. Namiesto toho technológia budičov fóliového typu vytvára „bohatý, 3D pohlcujúci zvukový zážitok“ vibrovaním od panelov displeja a materiálov vo vozidle podobným spôsobom ako veľkoplošné televízory, ktoré menia displej na plochý reproduktorový systém.

Spoločnosť LG Display sľubuje pohlcujúci 3D zvuk z tenkých a ľahkých plochých reproduktorov inštalovaných na palubnej doske a v opierkach hlavy vozidla.

Navrhuje sa, že toto riešenie by sa mohlo zabudovať do palubnej dosky, čalúnenia prednej časti strechy, sedadla a opierky hlavy, aby sa zabezpečil kvalitný zvuk v celom interiéri. Nepoužívali by sa pritom prvky vzácnych zemín, ako je neodým, čím by sa uvoľnil priestor v interiéri, ktorý by mohli výrobcovia automobilov využiť iným spôsobom. A vďaka absencii mriežok reproduktorov by sa dosiahol aj čistejší estetický vzhľad.

Spoločnosť LG Display plánuje komercializovať technológiu Thin Actuator Sound Solution v prvej polovici roka 2023 a na januárovom veľtrhu CES 2023 bude mať k dispozícii ukážky tejto technológie.

Panel Thin Actuator Sound Solution má rozmery 150 x 90 x 2,5 mm, váži len 40 g a dokáže vytvárať zvuk vypĺňajúci priestor vibráciami z panelov displeja a materiálov vo vozidle.