Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Koncept Chrysleru ukazuje auto ako autonómneho asistenta s umelou inteligenciou

Koncept Chrysleru ukazuje auto ako autonómneho asistenta s umelou inteligenciou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V nadväznosti na minuloročný koncept Airflow Concept EV spoločnosť Chrysler a jej materská spoločnosť Stellantis predstavili veľtrhu CES 2023 svoju víziu interiéru budúceho autonómneho elektromobilu prostredníctvom konceptu Chrysler Synthesis Cockpit.

Koncept technológie je v podstate kabínou vozidla bez okolia, v kokpite je pár sedadiel zložených z recyklovaných postindustriálnych a oceánskych plastov a podlahy z orechového dreva s textilnou prímesou, pričom oba materiály sú udržateľné. Účelom kokpitu Synthesis Cockpit je predstaviť tri piliere technológie vozidiel budúcnosti od spoločnosti Stellantis - STLA Brain, STLA Smart Cockpit a STLA AutoDrive - a ich kombináciu, ktorá vytvára to, čo Chrysler a Stellantis nazývajú ako „harmónia v pohybe“.

STLA Brain poskytuje elektrickú architektúru, ktorá poháňa infotainment a pravdepodobne sa viaže na zvyšok elektrického vozidla, ktoré bude nakoniec vybudované okolo kabíny. Medzitým je používateľským rozhraním infotainment systém STLA Smart Cockpit, ktorý obklopuje cestujúcich v prednom rade dvojúrovňovým 37,2-palcovým panelom z tvarovaného čierneho skla a obrazovkou. Technológia Smart Cockpit v sebe zahŕňa technológiu umelej inteligencie, ktorá sa údajne časom učí zvyky vodiča a prispôsobuje sa pomocou prediktívnych zmien a vylepšení.

Zdroj: Chrysler

Spoločnosť Chrysler predstavuje deň v živote vodiča s vozidlom vybaveným systémom Synthesis Cockpit, ktorý sa začína privítaním vo vozidle inteligentným asistentom, ktorý predstavuje mapy plánu cesty na základe preferencií naučených umelou inteligenciou a údajov poskytnutých používateľom. Biometrické údaje sa budú používať na autentifikáciu a na rozlíšenie jedného vodiča od druhého v prípade zdieľaných vozidiel. Na konci dňa bude technológia schopná iniciovať aj rutinné „prebúdzanie“ inteligentnej domácnosti po návrate domov.

Zdroj: Chrysler

Synthesis Cockpit je navrhnutý s ohľadom na technológiu STLA AutoDrive a autonómnu jazdu 3. úrovne. Spoločnosti Chrysler a Stellantis rátajú s tým, že umožnenie vodičom spoľahlivo odložiť ruky od volantu a oči od cesty je kľúčom k otvoreniu prístrojovej dosky pre všetky tieto „nové a inovatívne funkcie“, ktoré sa budú vo vozidle naďalej vyvíjať prostredníctvom aktualizácií over-the-air. Správne nastavenie autonómie umožní vodičovi vykonávať viacero úloh, uskutočňovať konferenčné hovory alebo sa venovať iným činnostiam založeným na produktivite. Súčasťou sú však aj režimy Chill, Zen a Fun, ktoré umožnia cestujúcim relaxovať pomocou funkcií, ako je meditácia, karaoke a hranie hier, zatiaľ čo vozidlo stojí alebo funguje autonómne.

Zdroj: Chrysler

Chrysler bude prvou značkou spoločnosti Stellantis v Severnej Amerike, ktorá bude využívať nové technológie STLA, čo je plán uvedený do pohybu, spolu s cieľom uviesť na trh svoje prvé batériové elektrické vozidlo v roku 2025 a prejsť na kompletný modelový rad elektrických vozidiel do roku 2028.