Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Verge odhaľuje rýchly elektrický motocykel s 25-minútovým nabíjaním

Verge odhaľuje rýchly elektrický motocykel s 25-minútovým nabíjaním
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Verge na veľtrhu CES 2023 predviedla aktualizovaný model elektrického motocykla Verge TS, ktorý si zachováva podobný pohon pomocou motora v zadnom kolese bez náboja. Model Verge TS Ultra sa môže pochváliť pôsobivým výkonom a rýchlym nabíjaním batérie len za 25 minút.

Elektrický motocykel Verge TS Ultra má motor v kolese bez náboja, čo znamená, že medené jadro motora a magnetický krúžok sú umiestnené priamo vo vonkajšej časti zadného kolesa. Je to komplikovaná konštrukcia, ktorá sa oplatí nielen z estetického hľadiska. Umiestnenie motora tak ďaleko od osi otáčania kolesa pomáha zvýšiť krútiaci moment.

Zdroj: Verge

Vďaka tomu má Verge TS Ultra pôsobivú špecifikáciu, ktorá uvádza maximálny výkon 150 kW (201 konských síl) a maximálny krútiaci moment až 1 200 Nm. Rýchlosť e-motocykla je obmedzená na 200 km/h, ale to je, samozrejme, rýchlejšie, než ktokoľvek skutočne potrebuje na používanie na verejných komunikáciách.

Jazdci možno nebudú mať možnosť pocítiť túto maximálnu rýchlosť veľmi často, ale môžu si vychutnať intenzívne zrýchlenie pri každom štarte. S takýmto výkonom sa Verge TS Ultra môže pochváliť zrýchlením z 0 na 100 km / h len za 2,5 sekundy. Vďaka jednorýchlostnému hnaciemu ústrojenstvu je výkon reprodukovateľný pri každom štarte, pretože nie je potrebné rýchlo radiť žiadne prevodové stupne.

     Zdroj: Verge

Spoločnosť Verge neuviedla veľkosť batérie pre model TS Ultra, ale tvrdí, že maximálny dojazd je až 359 kilometrov na jedno nabitie. To je pravdepodobne dojazd uvádzaný pre jazdu mestskou rýchlosťou. Pri jazde po diaľnici by sa tento dojazd mohol znížiť takmer na polovicu, hoci možnosť rýchleho nabíjania jednosmerným prúdom zabezpečí rýchle nabíjanie motocykla na dlhších cestách.

Verge uvádza čas nabíjania počas rýchleho nabíjania len 25 minút, hoci časy rýchleho nabíjania sa zvyčajne merajú pri takmer úplnom nabití, napríklad v rozpätí 15 - 85 %. Rýchlosť nabíjania sa ku koncu nabíjacieho cyklu spomaľuje, aby sa predĺžila životnosť batérie.

Zdroj: Verge

Elektrické motocykle Verge TS a TS Pro majú o niečo nižšie parametre, hoci výkon je stále športový, s časom 0 - 100 km / h za 4,5, respektíve 3,5 sekundy. Cena modelu TS začína od 26 900 USD, zatiaľ čo cena modelu TS Pro je 29 900 USD. Najvýkonnejší model TS Ultra je podstatne drahší a stojí až 44 900 USD.

Zdroj: Verge