Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony a Honda pracujú na plne elektrickom sedane Afeela

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Sony sa snaží preniknúť na trh s elektrickými vozidlami odvtedy, čo na veľtrhu CES 2020 prekvapila pôsobivo zostaveným konceptom Vision-S. O dva roky neskôr oficiálne spustila automobilový biznis, pár mesiacov nato nadviazala partnerstvo so spoločnosťou Honda a pred rokom 2022 všetko upevnila založením spoločnosti Sony Honda Mobility (SHM). Teraz táto spoločnosť predstavila značku Afeela a na veľtrhu CES 2023 ukázala nový prototyp v podobe športového, plne elektrického sedanu.

Debut značky Afeela prichádza s prvým náhľadom na jej prvý produkt – elegantný, chladný sedan, ktorý pripomína atraktívnejšiu verziu nového modelu Hyundai Ioniq 6. Afeela má podobne dramaticky sklonenú líniu strechy, ktorá však končí výraznejšou a definovanejšou zadnou časťou s dizajnom obopínajúcich zadných svetiel. Celkový dizajn je okrem toho skôr minimalistický s tvrdo vykreslenými charakterovými líniami.

Zdroj: Sony Honda Mobility

Spoločnosť Sony Honda Mobility sedan Afeela dotiahla oveľa ďalej než len k peknej škrupinke konceptu a nazýva ho prototypom, z ktorého bude vychádzať sériový automobil. Päťmiestne vozidlo s dĺžkou 490 centimetrov využíva sadu 45 kamier a senzorov, spolu s výpočtovou platformou Qualcomm Snapdragon Digital Chassis, aby mohlo ponúknuť plánovanú autonómiu úrovne 3 vo vybraných jazdných scenároch a autonómiu úrovne „2+“ v širšom spektre situácií, vrátane jazdy v meste. Sedan využíva aj takzvanú mediálnu lištu, ktorá komunikuje s ostatnými účastníkmi cestnej premávky prostredníctvom rozsiahlej svetelnej sústavy.

Zdroj: Sony Honda Mobility

Technicky orientovaný dizajn pokračuje aj v interiéri, kde digitálny prístrojový panel v celej šírke ponúka diskrétne displeje pre vodiča a spolujazdca, ako aj obrazovky digitálnych bočných kamier. Väčšia architektúra interiéru sa zakrivuje spolu s týmito obrazovkami bočných kamier a vytvára pocit obklopujúceho „mäkkého kokónu“.

Zdroj: Sony Honda Mobility

Spoločnosť SHM popisuje interiér Afeela ako priestor pre zábavu a interaktivitu, spolu so základnou dopravou a plánuje doň zakomponovať niektoré funkcie pre virtuálnu a rozšírenú realitu. V tomto smere začala spolupracovať so softvérom Unreal Engine od spoločnosti Epic Games.

Debut sedanu Afeela nebude okamžitý, ale spoločnosť SHM plánuje predstaviť sériový model v roku 2025 a začať dodávky na jar 2026.

Zdroj: Sony Honda Mobility