Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hyundai ukazuje robotickú automatickú nabíjačku elektromobilov v akcii

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hyundai Motor Group sa už nejaký čas formuje rovnako ako automobilka aj ako spoločnosť zaoberajúca sa robotikou a ukazuje svetu záblesky budúcnosti. Jej najnovší predstavený robot má za cieľ zabezpečiť ľuďom pohodlnejšie nabíjanie elektrických vozidiel (EV).

Automatický nabíjací robot (Automatic Charging Robot - ACR) je navrhnutý na pripojenie a nabíjanie elektrických vozidiel bez toho, aby vodič musel čo i len otvoriť okno. Po tom, čo spoločnosť Hyundai v roku 2022 ukázala CGI animáciu tohto dizajnu, teraz natočila funkčný prototyp v akcii.

Vo svojej demonštrácii Hyundai spája jednoramenný ACR s rýchlo sa nabíjajúcim vozidlom Ioniq 6. Vodič využíva výhody autonómneho parkovania modelu Ioniq 6 a cúva s vozidlom do nabíjacieho priestoru zvonku. ACR potom komunikuje s vozidlom a otvorí nabíjací port, pričom sa spolieha na kameru, ktorá presne určí polohu portu a uhol, pod ktorým sa nachádza.

Automatický nabíjací robot Hyundai ACR.

Robotické rameno potom pripojí nabíjačku k portu a začne nabíjať, pričom chodca upozorní, že sa chystá vojsť priamo do kábla. Po zaregistrovaní ukončenia nabíjania ACR stiahne nabíjačku a uzavrie nabíjací port na aute.

To, čo sa na videu zdá byť celkom jednoduché, zahŕňa mnoho premenných a výpočtov, zložených z informácií o presnom mieste parkovania vozidla, tvare nabíjacieho portu, počasí a hmotnosti nabíjacieho kábla, aby sa zabezpečilo bezpečné spojenie medzi nabíjačkou a vozidlom. Aby sa to podarilo, laboratórium robotiky skupiny Hyundai vyvinulo algoritmus na aplikáciu technológie umelej inteligencie založenej na 3D kamerách pre roboty.

Automatický nabíjací robot Hyundai ACR.

Aby sa zabezpečilo, že ACR je schopný fungovať v reálnych vonkajších podmienkach, laboratórium vo svojom výskumnom a vývojovom centre postavilo na mieru vyrobenú vonkajšiu nabíjaciu stanicu, ktorú potom testovalo a vylepšovalo pre prevádzku v rôznych podmienkach. Robotický systém ACR je odolný voči vode a prachu podľa IP65 a je schopný pracovať v „extrémnych podmienkach“. Bezpečnostný stĺpik s integrovaným laserovým snímačom identifikuje stacionárne a pohyblivé prekážky, aby zabránil nehodám, ako to robot urobil upozornením chodca vo videu.

Automatický nabíjací robot Hyundai ACR.

Hyundai tiež spomína myšlienku zvýšenia celkovej efektívnosti systému kombináciou ACR s autonómnymi systémami riadenia parkovania s cieľom „zlepšiť využitie postupným nabíjaním viacerých zaparkovaných vozidiel“.

Systém ACR ešte nie je pripravený na nasadenie, no spoločnosť Hyundai ho predstaví na výstave mobility v Soule 2023, ktorá sa začína 30. marca.

Automatický nabíjací robot Hyundai ACR.