Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Úver alebo leasing? Čo sa pri kúpe auta oplatí viac?

Úver alebo leasing? Čo sa pri kúpe auta oplatí viac?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Premýšľate nad kúpou nového auta, ale bojíte sa, že to príliš ovplyvní váš rodinný rozpočet? Nemusíte ho financovať svojimi nasporenými peniazmi. V dnešnej dobe máte možnosť zobrať si auto na leasing alebo úver. Prečítajte si náš článok a zistite, čo sa vám oplatí viac.

Úver alebo leasing?

 

Rozdiel medzi týmito dvoma spôsobmi financovania je hlavne vo vlastníctve. Pri využití úveru sa stanete hneď pri kúpe výhradným vlastníkom vozidla. Auto na leasing si berú väčšinou ľudia, ktorým neprekáža, že si na vlastníctvo budú musieť počkať. Pri leasingu máte totiž vozidlo iba v prenájme. Jeho vlastníkom sa stanete, až keď splatíte jeho cenu leasingovej spoločnosti.

Výhody a nevýhody úveru na auto

 

Úver na auto dnes poskytuje takmer každá banka. Nemusíte sa teda báť, že si nebudete mať z čoho vyberať. Stačí len podať žiadosť. Keď vám pôžičku schvália, banka vám bez problémov poskytne hotovosť na vaše vysnívané auto. Vaším jediným záväzkom voči banke bude splácanie mesačných splátok počas vopred dohodnutého obdobia.

Veľkou výhodou úveru na auto je aj to, že vám odpadá akontácia. To znamená, že na kúpu nepotrebujete žiadne vlastné finančné prostriedky. Plusom tiež je, že za peniaze od banky si môžete kúpiť akékoľvek auto. A ak ho po čase budete chcieť predať, nebude to problém.

Nevýhodou je, že pri úvere vám bude trvať kúpa auta dlhšie. Schváliť pôžičku totiž trvá dlhšie ako vybaviť leasing. Obvykle tiež zaplatíte viac ako je reálna cena auta, pretože sa nevyhnete vyšším úrokom. To ale nemusí platiť vždy.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pexels

Výhody a nevýhody leasingu na auto

 

Ďalšou možnosťou, ako si zaobstarať vozidlo, je kúpiť ho na leasing. Jeho veľkou výhodou je, že ho vybavíte rýchlejšie a priamo u predajcu. Niektoré leasingové spoločnosti poskytujú tiež výhodnejšie podmienky splácania, keďže nehodnotia vašu celkovú finančnú situáciu, ale len váš príjem.

Nevýhodou je, že kúpu auta môžu sprevádzať rôzne poplatky. Na začiatku leasingu budete musieť splatiť spoločnosti akontáciu, ktorá sa odvíja od ceny automobilu. Rátať tiež musíte s poplatkami za prevod vlastníctva, havarijné poistenie a rôzne iné. Pre niektorých je mínusom aj to, že kým sa auto nesplatí, nie sú jeho majiteľom.

Druhy leasingu

 

Pri kúpe vozidla na leasing máte na výber operatívny alebo finančný leasing.

Operatívny leasing

Pri operatívnom leasingu je vozidlo vo vašom prenájme. Stačí vám platiť pravidelné splátky a s autom nemáte žiadne iné starosti. V cene leasingu býva napríklad prezutie pneumatík, diaľničná známka, povinné PZP, havarijné poistenie a servis. Po skončení leasingu sa automobil vracia späť do leasingovej spoločnosti a vy si môžete prenajať iné.

Finančný leasing

Tento druh leasingu využíva väčšina kupujúcich. Do splatenia celej výšky leasingu je vozidlo majetkom leasingovej spoločnosti, po splatení sa stávate majiteľom vozidla. Pri finančnom leasingu si ale všetky náklady spojené s vozidlom platíte sami.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pexels

Čo sa vám teda oplatí viac?

 

Ak sa neviete rozhodnúť, je pre vás najlepšie, ak si poriadne porovnáte obe možnosti a vyberiete tú, ktorá má pre vás najvýhodnejšie podmienky. Ak si chcete kúpiť čisto nové auto a nenajazdíte na ňom veľa kilometrov, oplatí sa vám ísť skôr do leasingu. Ak premýšľate skôr nad ojazdeným vozidlom, je pre vás výhodnejší úver.

(Zdroj: Andrej Tomić)