Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ample skracuje výmenu batérií v elektromobiloch na 5 minút

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

So zvyšujúcim sa počtom elektrických vozidiel sa môžu vodiči stretnúť s radmi, ktoré predlžujú čas nabíjania v nabíjacích staniciach. Jedným z alternatívnych riešení s potenciálom je výmena vybitej batérie za novú a spoločnosť Ample práve odhalila, že sa jej to podarilo len za päť minút.

Spoločnosť Ample uviedla na trh svoju prvú generáciu stanice na výmenu batérií už v roku 2021 po tom, čo toto riešenie vyvíjala v utajení sedem rokov. Elektromobily vybavené batériovými modulmi „podobnými stavebnici Lego“ by mohli na túto platformu zaparkovať a ich vyčerpané batériové moduly by sa automaticky odstránili a nahradili plne nabitými za menej ako 10 minút. Odstránené batériové moduly sa potom opäť nabijú a sú pripravené pre ďalšieho zákazníka.

Ample uvádza, že od uvedenia na trh boli stanice rozmiestnené po celej oblasti Sanfranciského zálivu, aby podporili partnerov vozového parku, ako sú Uber a Sally, pri testovaní riešenia rýchlej výmeny. Spoločnosť Ample sa tiež radí s doručovateľskými službami na poslednom úseku, aby lepšie pochopila ich potreby.

Najnovšia stanica na rýchlu výmenu batériových modulov v elektromobiloch.

„Pri spolupráci s týmito vozovými parkami sme neustále počúvali, že napriek dobre mieneným snahám o elektrifikáciu vozových parkov môžu vodiči stráviť na nabíjacej stanici až 10-12 hodín alebo 25 % pracovného týždňa,“ uviedla spoločnosť Ample. „Od miest sme počuli, že v rámci pretekov o elektrifikáciu chýba spoľahlivé nabíjanie elektromobilov pre obyvateľov miest, ktorí nemajú prístup ku garážam a možnosť nočného nabíjania, a naše nové riešenie sa to snaží napraviť“.

Najnovšia stanica je navrhnutá tak, aby podporovala elektrické vozidlá všetkých veľkostí, od malých osobných vozidiel až po dodávkové vozidlá. Elektromobil sa pristaví na plošinu, ktorá sa počas výmeny zdvihne. Vodiči a cestujúci majú teraz možnosť zostať vo vozidle počas celého procesu alebo vystúpiť a natiahnuť si nohy. O päť minút neskôr sa moduly batérie s nízkym nabitím vyberú a nahradia novými a vozidlo môže odísť zo stanice.

Najnovšia stanica na rýchlu výmenu batériových modulov v elektromobiloch.

Spoločnosť Ample opísala nedávnu skúsenosť vodiča Uberu v San Franciscu, ktorý naberal a rozvážal cestujúcich v oblasti Bay Area a najazdil 120 km, kým batérie potrebovali pozornosť. Dvere stanice Ample sa automaticky otvorili po identifikácii blížiaceho sa autorizovaného vozidla, vodič zaparkoval a potom spustil proces rýchlej výmeny pomocou aplikácie v smartfóne.

Batériové moduly veľkosti škatule od topánok boli upravené pre vyššiu bezpečnosť a sú určené na integráciu do akéhokoľvek moderného elektrického vozidla. Nové stanice boli prepracované na jednoduchšie nasadenie na miesto len za tri dni a boli tiež vyrobené odolnejšie, aby vyhovovali rôznym miestnym podmienkam, keďže spoločnosť plánuje expanziu. Môžu byť tiež diaľkovo monitorované 24 hodín denne, 7 dní v týždni „pre zvýšenie bezpečnosti a podpory zákazníkov“.

Spoločnosť Ample teraz vyzýva ďalších výrobcov elektromobilov, prevádzkovateľov vozových parkov a samosprávy, aby sa „pridali v snahe o elektrifikáciu“.

Najnovšia stanica na rýchlu výmenu batériových modulov v elektromobiloch.