Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektronicky upravené značky pomôžu autám bez vodiča vidieť cestu

Elektronicky upravené značky pomôžu autám bez vodiča vidieť cestu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď je cesta pokrytá snehom alebo zahalená hmlou, navigačné systémy autonómnych vozidiel môžu mať problém vidieť, kde sa cesta nachádza. Čoskoro by mohli pomôcť špeciálne vybavené značky na vozovkách, ktoré nepretržite vysielajú rádiové signály prechádzajúcim vozidlám.

Technológia, ktorú v súčasnosti vyvíjajú vedci z Národného laboratória Oak Ridge (ORNL) amerického ministerstva energetiky a Západnej michiganskej univerzity (WMU), zahŕňa vyvýšené reflexné značky, aké sa už používajú na mnohých diaľniciach. V každej jednotke sa nachádza mikročip, rádiový vysielač, batéria a anténa. Značky pritom päťdesiatkrát za sekundu vysielajú údaje, ktoré obsahujú ich súradnice GPS.

Vďaka nepretržitej analýze týchto údajov dokážu algoritmy bežiace na čipoch značiek aj softvér autonómneho vozidla spoločne určiť, kde sa nachádza povrch cesty a kam smeruje. A to aj keď je skrytý pred počítačovým videním vozidla.

Pri terénnych testoch vykonaných v Národnom parku v Montane sa zistilo, že elektronické značky vysielajú svoje signály päťkrát ďalej, ako bol pôvodný cieľ 100 metrov. Odhaduje sa, že batérie by bolo potrebné vymieňať približne raz ročne.

Elektronické značky boli úspešne testované v odľahlej časti Montany.

Dôležité je, že na rozdiel od iných systémov na sledovanie ciest, ktoré sú celé umiestnené v aute, tento systém znižuje záťaž spracovania tým, že je čiastočne zabudovaný do samotnej cesty. Podľa vedcov by tak používanie elektronických značiek malo znížiť spotrebu energie pri navigácii automobilu až o 90 % v porovnaní s popredným tradičným systémom založeným na kamerách a systéme LiDAR. Toto zníženie spotreby energie by malo následne zvýšiť dojazd vozidla na batérie.

V budúcnosti by sa táto technológia mohla využívať aj na prenos informácií, ako sú uzávierky jazdných pruhov, intenzita dopravy, teplota a vlhkosť.

„Pracujeme na tom, aby boli funkcie autonómnej jazdy presné a bezpečné aj v odľahlejších oblastiach,“ povedal Ali Ekti z ORNL, ktorý vedie výskum spolu so Sachinom Sharmom z WMU. „A robíme to tak, že premeníme obyčajný kus infraštruktúry na niečo, čo má oveľa viac využití“.

Článok o tejto štúdii bol nedávno uverejnený v magazíne SAE Mobilus.