Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tajná schránka má až 99,9 % účinnosť proti krádeži auta

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 7. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keďže z roka na rok narastá počet krádeží áut, je zrejmé, že technologicky pokročilé imobilizéry na kľúčenky nie sú na zahodenie. No aj na ne si zlodeji našli spôsob ako ich prekabátiť. Výskumníci z Michiganskej univerzity však vytvorili technologicky jednoduché zariadenie proti krádeži, ktoré mení celé auto na bezpečnostnú klávesnicu.

Bezkľúčový vstup a zapaľovanie sú skvelým krokom vpred v pohodlí oproti starému spôsobu štartovania áut, no zlodeji a hackeri s trochou znalostí a špecializovaným vybavením sa do takýchto áut môžu rýchlo a ľahko vlámať a ukradnúť ich.

Tím z Michiganskej univerzity preto prišiel s jednoduchým riešením, ktoré vôbec nevyužíva bezdrôtové signály. „Battery Sleuth“, ako ho nazvali, čiže niečo ako batériový stopár, sa umiestni medzi batériu vozidla a jeho elektrický systém a meria výkyvy napätia, pričom hľadá špecifický súbor zmien napätia, ktoré fungujú ako akési tajné podanie ruky medzi vodičom a vozidlom. Až keď je toto podanie ukončené, zariadenie prepustí plný výkon batérie a naštartuje motor.

Zariadenie meria signatúry kolísania napätia v elektrickom systéme vozidla, čím sa každé tlačidlo alebo spínač stáva súčasťou elektrickej klávesnice.

Tieto napäťové podania ruky môžete vytvoriť pomocou klávesnice alebo čítačky odtlačkov prstov, ktorá sa zapojí do zásuvky zapaľovača cigariet. No oveľa zábavnejšie je, že každé tlačidlo a spínač vo vašom aute vytvára pri stlačení svoje vlastné špecifické kolísanie napätia, čo znamená, že celý elektrický systém vášho auta možno použiť ako klávesnicu na odomknutie zapaľovania. Dve stlačenia brzdového pedála, jedno stlačenie tlačidla na zdvihnutie ľavého zadného okna, posunutie páčky stieračov a štuchnutie do tlačidla na odhmlievanie a môžete odísť.

Jediný spôsob, ako sa do takéhoto systému nabúrať, by bolo zapojiť zariadenie do elektrickej siete vozidla, prečítať napäťový podpis a zopakovať ho. Nie je to nemožné, ale určite si to vyžaduje trochu práce a trpezlivosti.

Prototyp technológie tím otestoval s ôsmimi vozidlami v rámci terénnej štúdie v roku 2022 a zistilo sa, že je „viac ako 99,9 % účinný pri odhaľovaní a zabraňovaní nelegálnej činnosti bez toho, aby zasahoval do bežnej prevádzky vozidla“.

Battery Sleuth oddeľuje elektrickú časť vozidla od batérie a poskytuje tak skvelú ochranu proti krádeži.

„Myšlienka merania výkyvov v elektrickom systéme vozidla sa zdá byť jednoduchá, ale navrhnúť jedno zariadenie, ktoré to dokáže presne na tisícoch rôznych modelov vozidiel v rôznych podmienkach prostredia, je dosť komplikované,“ povedal Liang He, docent informatiky a inžinierstva na Coloradskej univerzite v Denveri a výskumník projektu. „Pracujeme na návrhu systému, ktorý je dostatočne inteligentný na to, aby meral parametre vozidla, na ktoré je nainštalovaný, a potom sa prispôsobil tak, aby na danom vozidle efektívne fungoval“.

Systém Battery Sleuth je navrhnutý tak, aby zahŕňal alarmy, ktoré sa aktivujú, ak dôjde k neoprávnenej manipulácii so samotným systém, a má funkciu, ktorá úplne vypne vozidlo, ak zistí neoprávnený zdroj napájania, čo môže znamenať, že sa zlodej pokúsil pripojiť inú batériu.

Výskumný tím získal dostatok finančných prostriedkov na vývoj „komerčne životaschopného prototypu“, ktorý by sa dal dodatočne montovať do existujúcich vozidiel alebo ako niečo, čo by mohli OEM výrobcovia namontovať priamo vo výrobe. V tejto chvíli je účinný ako imobilizér, ale tím skúma, ako by sa dal rozšíriť aj na vstup do vozidla.

Na generovanie signálu kolísania napätia môžete použiť aj klávesnicu alebo čítačku odtlačkov prstov zapojenú do zásuvky zapaľovača.