Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rozdelená batéria zvyšuje dojazd elektrického BMW iX až na 966 km

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Minulý rok automobilka BMW a americká startup spoločnosť Our Next Energy (ONE) oznámili spoluprácu pri testovaní batériového systému Gemini s cieľom zvýšiť dojazd plne elektrického modelu BMW iX až na 966 kilometrov. Prvé výsledky sú už k dispozícii a projekt sa ukázal ako celkom úspešný. Vďaka dvojitému chemickému rozdeleniu článkov Gemini dokázalo BMW iX prejsť tesne nad cieľovú vzdialenosť 966 km, kým sa muselo nabiť.

Pred oznámením spolupráce s BMW v roku 2022 spoločnosť ONE úspešne použila svoju batériu Gemini na dosiahnutie dojazdu 1 210 km v modeli Tesla Model S. No s modelom BMW iX sa presunula na testovanie účinnosti batérie vo väčšom SUV. Hoci je iX označované za najaerodynamickejšie SUV od BMW, jeho koeficient odporu vzduchu 0,25 je vyšší ako koeficient odporu vzduchu 0,208 v Tesla Model S.

Spoločnosť ONE rozdeľuje podvozok podobný skejtbordu na dve rôzne polovice batérií.

Hoci dojazd 1 210 km nebol pre BMW iX nikdy v pláne, spoločnosť ONE si dala za cieľ prejsť viac ako 966 km pomocou batérie, o ktorej tvrdí, že je to batéria s najdlhším dojazdom, ktorá sa zmestí do priestoru vozidla s objemom 300 až 400 litrov. Presnejšie, batéria iX Genesis má kapacitu 185 kWh, zaberá 411 litrov objemu pod podlahou a váži 710 kilogramov. Spoločnosť ONE oficiálne potvrdila, že v testovacom cykle WLTP dokázala s vozidlom BMW iX poháňaným batériou Genesis prejsť na jedno nabitie vzdialenosť až 979 km.

Štandardne vyrábaný model BMW iX má v cykle WLTP dojazd 414 km, ak je vybavený základným akumulátorom s kapacitou 71 kWh, alebo až 630 km s akumulátorom s kapacitou 105 kWh.

Batéria spoločnosti ONE využíva jeden typ článkov na kratšie každodenné jazdy a článok s vyššou hustotou na dlhšie jazdy.

Batériová súprava Gemini je vlastne konštrukcia dva v jednom. Približne polovica súpravy v štýle skejtbordového podvozku je určená pre tradičné lítium-železofosfátové batériové články, ktoré poháňajú elektrický pohon a poskytujú dostatok energie na každodenné cesty dlhé 241 km alebo menej. Pri dlhších cestách sa v druhej polovici súpravy nachádzajú energeticky hustejšie bezanódové články, ktoré slúžia ako predlžovače dojazdu a v spolupráci s patentovaným vysokoúčinným DC-DC meničom spoločnosti ONE umožňujú prejsť ďalších viac ako 724 km. Tieto bezanódové články viac ako zdvojnásobujú energetickú hustotu lítium-železofosfátových článkov, ktorá je 441 Wh/L, na niečo vyše 1 000 Wh/L.

„Elektromobily sa masovo rozšíria, keď ponúknu dostatočný dojazd, aby sa ľudia cítili pohodlne, keď budú mať elektromobil ako svoje jediné vozidlo,“ vyjadril sa Mujeeb Ijaz, generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti ONE. „Batéria Gemini dokázala, že dokáže prelomiť najväčšiu bariéru elektrifikácie“.

Spoločnosť ONE úspešne ukončila testovanie modelu BMW iX s dojazdom až 979 km.

Podľa spoločnosti ONE usporiadanie s rozdelenou chémiou tiež prakticky eliminuje používanie kobaltu, znižuje spotrebu niklu o 75 %, grafitu o 60 % a lítia o 20 %.

Spoločnosť ONE plánuje pokračovať v zdokonaľovaní dizajnu technológie Gemini smerom ku komercializácii. Konkrétne pracuje na zvýšení účinnosti DC-DC konvertora, vývoji vylepšených riadiacich algoritmov na optimalizáciu využitia článkov predlžujúcich dojazd a na ďalšom overovaní batérií a vývoji článkov. Potom plánuje pripraviť vzorku A pre plný výrobný program.

Testovacie vozidlo BMW iX s technológiou rozdelených batérií ONE Genesis,