Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém automatického núzdového riadenia by mohol ochrániť chodcov

Systém automatického núzdového riadenia by mohol ochrániť chodcov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Luminar Technologies, ktorá sa zaoberá automobilovými technológiami, predviedla funkcie svojho automatického núzdového riadenia (AES - Automatic Emergency Steering) s použitím novej technológie Iris LiDAR na vyhýbanie sa kolíziám s prekážkami na ceste, ako sú napríklad chodci, ktorí náhle vojdú pred vozidlo.

Technológia automatického núdzového riadenia (AES), ktorú spoločnosť Luminar demonštrovala na veľtrhu CES 2024 v las Vegas, poskytne vozidlám takzvanú proaktívnu bezpečnosť (Proactive Safety). Jedná sa o detekciu prekážok s vyššou istotou, ktorá je rýchlejšia a má dlhší dosah ako súčasné najpokročilejšie systémy ADAS napájané kamerou a radarom,. Nové funkcie AES by tak mohli pomôcť vyhnúť sa kolíziám pri vysokých rýchlostiach bez zásahu vodiča.

Technológia LiDAR, ktorá využíva lasery na vytváranie podrobných 3D máp prostredia, zlepší detekciu objektov, najmä pri vysokých rýchlostiach a v nepriaznivých podmienkach.

Technológia automatického núzdového riadenia Luminar Iris LiDAR.

Technológia LiDAR, čo je skratka pre Light and Detection Ranging, využíva lasery na vytvorenie vysoko podrobnej 3D mapy okolitého prostredia. Nová technológia Iris LiDAR spoločnosti Luminar, v spojení so softvérom umelej inteligencie, pritom jedinečne umožňuje presnú detekciu objektov aj pri vyšších rýchlostiach a za nepriaznivých jazdných podmienok. Je postavená od úrovne čipu vyššie a pri vyššej vlnovej dĺžke, ktorá jej umožňuje vidieť drobné objekty na ceste pred sebou až do vzdialenosti 250 metrov a väčšie objekty až do vzdialenosti 500 metrov.

Iris LiDAR je vysoko výkonný senzor s dlhým dosahom, ktorý tak odomyká vyššiu bezpečnosť a autonómiu pre osobné automobily, úžitkové vozidlá a ďalšie. Zahŕňa „jediný 1550nm vláknový laser, ktorý umožňuje dlhé dosahy s 1 000 000-násobkom energie impulzu 905 nm, pričom zostáva bezpečný pre oči“.

Technológia automatického núzdového riadenia Luminar Iris LiDAR.

Prijímač je údajne „najcitlivejší InGaAs detektor s najvyšším dynamickým rozsahom na svete, keď je spárovaný s vlastným prijímačom ASIC. Dvoj osové skenovacie zrkadlá s rozsahom zorného poľa 120 x 28 stupňov umožnia laseru skenovať celé prostredie pred sebou namiesto otáčania celého LiDAR zariadenia. Moduly Iris a Iris+ sú navrhnuté pre automatickú, veľkoobjemovú výrobu.

Na ukážku technológie na veľtrhu CES 2024 postavila spoločnosť Luminar na štart dve vozidlá vedľa seba. Prvé, vybavené palubnou technológiou Luminar LiDAR, sa rozbehlo vo svojom jazdnom pruhu. Keď sa auto dostalo do rýchlosti, spoza zaparkovaného auta sa objavila plošina nesúca „chodca“ (testovaciu figurínu). SUV s výbavou Luminar LiDAR rozpoznalo potenciálne život ohrozujúcu situáciu a vybočilo, čím sa chodcovi úspešne vyhlo. Druhé vozidlo bez technológie Luminar nestihlo na túto situáciu zareagovať.

Technológia automatického núzdového riadenia Luminar Iris LiDAR.

Technológia sa dá využiť aj pre autonómne nákladné vozidlá, ktoré tak môžu včas reagovať na prudko brzdiace vozidlo pre sebou. Schopnosť detegovať nehybné a pohybujúce sa objekty pri vysokých rýchlostiach a v širokom rozsahu podmienok prostredníctvom technológie Luminar LiDAR zaujalo aj FIA F1. Spoločnosti Luminar a Mercedes-AMG budú spolupracovať na integrácii technológie do Safety Car vozidiel Mercedes-AMG GT Black Series.