Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ľahké nárazníky nákladných vozidiel výrazne znižujú počet úmrtí pri nehodách

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová predná časť nákladných vozidiel, ktorá bola navrhnutá vo Švédsku, by mohla pomôcť výrazne znížiť počet úmrtí vodičov pri zrážkach s osobnými automobilmi. Konštrukcia je navrhnutá tak, aby rozložila a zároveň absorbovala silu nárazu medzi dvoma vozidlami.

Podľa vedcov zo švédskej Chalmersovej technickej univerzity pri zrážkach osobných a nákladných vozidiel zomiera vo viac ako 90 % prípadov vodič osobného vozidla. Toto číslo sa týka čelných zrážok aj zrážok zozadu, pri ktorých nákladné auto narazí do osobného.

Nie je to príliš prekvapujúce vzhľadom na skutočnosť, že nákladné vozidlá sú oveľa väčšie ako osobné autá. Veľká časť problému však údajne vyplýva zo skutočnosti, že deformačné zóny v osobných vozidlách nie sú vždy v súlade s deformačnými zónami v nákladných vozidlách. V dôsledku toho väčšinu energie nárazu absorbuje vozidlo, a to až do takej miery, že môže dôjsť k rozdrveniu cestujúcich.

Nárazové testy novej ľahkej konštrukcie nárazníka ukázali obrovské zníženie rizika úmrtia a zranenia cestujúcich.

V Európe mala kvôli nariadeniam obmedzujúcim dĺžku nákladných vozidiel väčšina vozidiel tendenciu mať konštrukciu s kabínou s plochou prednou časťou. Tento formát síce maximalizuje dĺžku nákladného vozidla, ale neumožňuje veľa bezpečnostných prvkov v prednej časti. Tieto predpisy však boli v roku 2019 zmenené a doplnené, takže pridávanie vecí do prednej časti je teraz oveľa uskutočniteľnejšie. Preto prichádza na rad nová predná časť.

Ľahká konštrukcia, ktorú navrhol tím výskumníkov z Chalmersovej technickej univerzity pod vedením profesora Roberta Thomsona, je v podstate vyčnievajúci nárazník na úrovni auta, ktorý je vyrobený zo šesťuholníkových rúrok z hliníkových fólií usporiadaných do vzoru včelích plástov. Obsahuje približne 97 % objemu vzduchu, čo umožňuje dostatočnú „poddajnosť“ pri nárazoch. Presný spôsob a rozsah, v akom sa môže nárazník zmrštiť, sa dá upraviť zmenou hrúbky fólie.

Konečná verzia konštrukcie by bola oveľa lepšie integrovaná do dizajnu nákladného vozidla.

Počas testov kolízie osobného a nákladného automobilu na uzavretej trati, ktoré vykonal švédsky dopravný úrad, sa zistilo, že použitie konštrukcie znižuje deformácie priestoru pre cestujúcich v automobiloch o 30 až 60 %, čím sa primerane znižuje riziko úmrtia alebo zranenia. Obe vozidlá sa pohybovali rýchlosťou 50 km / h, hoci testy simulovali scenár, v ktorom by automatické systémy núdzového brzdenia spomalili osobné a nákladné vozidlo z cestovnej rýchlosti 80 km / h. Navyše bolo samotné nákladné vozidlo lepšie chránené pred poškodením systémov riadenia, brzdenia a odpruženia.

Jeden z crash testov si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.

Predná časť vozidla je síce poriadne rozbitá, ale priestor pre cestujúcich zostal väčšinou neporušený.