Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý motocykel na svete poháňaný CNG by mal prísť už v júni

Prvý motocykel na svete poháňaný CNG by mal prísť už v júni
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V priebehu rokov bolo vyvíjaných množstvo náhrad za benzín na pohon motocyklov, vrátane pary, vodíka, vody a batérií. Teraz sa indický výrobca motoriek pripravuje na uvedenie na trh s modelom označovaným za prvý motocykel poháňaný CNG na svete.

CNG je skratka pre Compressed Natural Gas, čiže stlačený zemný plyn. Ako už názov napovedá, „vyrába sa stláčaním zemného plynu na menej ako 1 % jeho objemu pri štandardnom atmosférickom tlaku“. Môže byť použitý ako zdroj paliva pre spaľovacie motory, kde valcová nádrž privádza plyn cez palivové potrubie cez regulátor tlaku pred dosiahnutím spaľovacej komory, kde sa zmieša so vzduchom a zapáli sa zapaľovacou sviečkou.

Rovnako ako LPG, alebo skvapalnený zemný plyn, sa často považuje za čistejšiu a lacnejšiu alternatívu k benzínu či nafte a možno ho nájsť nainštalovaný v autobusoch, nákladných autách a dokonca aj v osobných autách či trojkolkách. Aj keď sú na svete už nejaký čas k dispozícii súpravy na konverziu CNG, pripravovaný CNG motocykel od indickej spoločnosti Bajaj Auto sa považuje za prvý sériový model na svete.

Prototypovanie prebieha prinajmenšom od minulého roka, pričom spoločnosť Bajaj Auto tvrdila, že u prototypu zaznamenala „75 % zníženie oxidu uhoľnatého“ v porovnaní s benzínovým motorom a zaznamenala aj výrazný pokles emisií CO2 a „takmer nulové“ nemetánové uhľovodíky. Vývojári počítali tiež s tým, že jazdci sa môžu tešiť na „50 až 65 % zníženie prevádzkových nákladov za palivo“. Zdá sa teda, že uvedenie takéhoto motocykla na trh prináša solídne environmentálne a finančné výhody.

Spoločnosť pritom plánovala výrobu v roku 2025, no zdá sa, že táto časová os bola teraz revidovaná, pričom v Times of India teraz ohlásila dátum 18. júna. Prototypy testované na cestách vyzerajú, že začali život ako bežné modely predtým, ako boli upravené pre nový zdroj paliva. Čo sa týka pripravovaného sériového motocykla na CNG, spoločnosť Bajaj Auto odhalila len veľmi málo. No ak je hlásený dátum správny, nebudeme príliš dlho čakať na prvé reálne snímky a detaily oficiálne.