Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Renault oznamuje výrobu miniBusu s autonómiou 4. úrovne

Renault oznamuje výrobu miniBusu s autonómiou 4. úrovne
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Renault urobila niekoľko veľkých oznámení, v ktorých načrtla hlavné zmeny vo svojej stratégii autonómnych vozidiel a zároveň ohlásila výrobu (bez uvedenia dátumu) robotizovaného elektrického miniBusu založeného na novej dodávke Renault Master.

Nový robotizovaný elektrický miniBus má byť platformou vhodnou na prispôsobenie špecializovanými partnermi v oblasti mobility, akými sú EasyMile, Milla a WeRide. Platforma je navrhnutá tak, aby integrovala automatizačné riešenia od týchto partnerov.

Najväčšou zmenou v stratégii autonómnych vozidiel spoločnosti Renault je zameranie pokročilejších autonómnych technológií na sektor verejnej dopravy a zámer oddeliť očakávania od osobných vozidiel od potrieb verejnej dopravy. Pokiaľ ide o spotrebiteľskú stránku vecí, spoločnosť Renault uviedla, že je nepravdepodobné, že v blízkej budúcnosti ponúkne vo svojich spotrebiteľských vozidlách oveľa viac ako 2. úroveň autonómie.

Robotizovaný elektrický miniBus s autonómiou 4. úrovne.

Automobilka Renault už ponúka vysokú asistenciu pri riadení na väčšine svojich modelov, ale v tlačovom vyhlásení sa uvádza, že „automatizácia niektorých funkcií s cieľom dosiahnuť úplnú autonómiu vozidla sa v súčasnosti zdá nepravdepodobná, vzhľadom na súčasné predpisy, očakávania zákazníkov a náklady na komplexnú technológiu.“

Je to radikálna zmena oproti koncepčným vozidlám, ktoré Renault vyvíjal za posledné desaťročie, kde sa každý rok predvádzali autonómne vozidlá na vysokej úrovni.

Robotizovaný elektrický miniBus s autonómiou 4. úrovne.

Tlačové vyhlásenie Renaultu pokračovalo: „Medzi automatizáciou úrovne L2 a autonómiou úrovne L3 je značný rozdiel v technologickej zložitosti, pretože vozidlo musí byť schopné bezpečne fungovať v zložitých prostrediach s obmedzeným dohľadom vodiča. V tejto fáze by boli vyvolané náklady, ktoré by mali znášať zákazníci vo vzťahu k jazdným výhodám vysoké a dopyt by bol nedostatočný alebo dokonca anekdotický.“

„Chceme zároveň zabezpečiť, aby sa architektúra vozidiel Renault Group mohla vyvíjať smerom k autonómnemu autu, ak očakávania, predpisy alebo náklady na technológie umožnia tento prelom. Na druhej strane, pokiaľ ide o verejnú dopravu, Renault Group vidí relevantnosť ponuky autonómnych vozidiel, pričom ročná potreba sa v najbližších rokoch odhaduje na niekoľko tisíc minibusov.“

Robotizovaný elektrický miniBus s autonómiou 4. úrovne.

Tenisové podujatie French Open 2024 sa koná v Paríži od 20. mája do 9. júna 2024 a spoločnosti Renault a WeRide budú počas podujatia testovať elektrické a autonómne miniBusy, ktoré pomôžu s prístupom na štadión Roland-Garros. Je to skvelá príležitosť ochutnať blízku budúcnosť motorizmu a postupujúcu vyspelosť autonómnej technológie.

Experimentovanie s autonómnou verejnou dopravou prebieha už niekoľko rokov a spoločnosť Renault tvrdí, že ďalšie partnerstvá budú čoskoro oznámené.

Robotizovaný elektrický miniBus s autonómiou 4. úrovne.