Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jednomiestne elektrické mikroauto nemá problém s parkovaním

Jednomiestne elektrické mikroauto nemá problém s parkovaním
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Taliansky dizajnér Andreu Mocellin a inžinierska poradenská spoločnosť Dexet Technologies sa spoločne zamerali na problém mobility v mestách. Keďže si všimli, že mnohé vozidlá veľkosti SUV v meste majú zvyčajne len jedného vodiča, tím navrhol kompaktný jednomiestny elektromobil, ktorý si nájde miesto na parkovania aj tam, kde sa nezmestí žiadne bežné osobné auto.

Koncept s názvom Zigy bol inšpirovaný úzkymi a preplnenými londýnskymi cestami, pričom sa zdá, že veľké a mohutné vozidlá SUV majú často len jedného cestujúceho, tak prečo nevyvinúť „malé vozidlo s nulovými emisiami prispôsobené na dochádzanie do mesta?“

Elektrické mikroautá samozrejme nie sú žiadnou novinkou, no okrem velomobilov nie je príliš veľa takých vozidiel, ktoré pojmú jediného cestujúceho. Projekt Zigy je stále vo fáze realizovateľnosti, Mocellin a jeho tím teraz hľadajú priemyselných partnerov, ktorí by koncept posunuli do fázy prototypovania a následne aj do predvýrobnej fázy a ďalej. Zigy sa vyvíja na súkromné použitie, modely na lízing a flotilovú prevádzku, hoci existuje aj návrh budúcich nákladných verzií na komerčné využitie.

Mestské elektrické mikroauto Zigy.

Špecifikácie sa v tejto chvíli ešte môžu zmeniť, ale v súčasnosti sa očakáva, že jednomiestna elektrická štvorkolka bude mať dĺžku 1,95 metra, rázvor 1,59 metra, šírku 1,1 metra a výšku 1,6 metra. Konštruktéri vykonali digitálne aerodynamické simulácie a uvádzajú koeficient odporu vzduchu približne 0,35. To údajne „prispieva k zlepšeniu dojazdu o 25 % v porovnaní s konkurenciou“.

Mestské elektrické mikroauto Zigy.

Vozidlo má byť postavené na modulárnom kompozitnom ráme z termoplastu, ktorý skonštruovala spoločnosť Dexet, pričom zvnútra aj zvonku sa používajú recyklované uhlíkové vlákna a bližšie nešpecifikované prírodné vlákna. Jeho pohotovostná hmotnosť bude 353 kilogramov. Polomer otáčania je relatívne malý, 7 metrov, čo zaručuje dobrú manévrovateľnosť v meste. Kompaktné rozmery by pritom mali umožniť jednoduché parkovanie. Navyše je tu 30 litrový kufor na odvoz nákupu domov.

Mestské elektrické mikroauto Zigy.

Motor kompaktného elektrického mikro vozidla s výkonom 12 kW dosahuje maximálny výkon 21 kW a maximálny krútiaci moment 135 Nm. Maximálna rýchlosť je údajne 77 km / h, zatiaľ čo dojazd na jedno nabitie batérie je približne 160 kilometrov.

Ako už bolo spomenuté, vozidlo je navrhnuté len pre jednu osobu, ktorá bude mať prístup cez jedny dvere. 3D vizualizácie ukazujú niečo, čo vyzerá ako ovládanie na riadidlách v štýle motocykla, hoci uvedené špecifikácie uvádzajú volant. Nepochybne sa takéto veci vyriešia vo fáze prototypu.

V tomto ranom štádiu nie sú žiadne informácie o výrobných plánoch.

Mestské elektrické mikroauto Zigy.