Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nabíjacie „stromy“ pre elektromobily by mohli čoskoro rásť na uliciach

Nabíjacie „stromy“ pre elektromobily by mohli čoskoro rásť na uliciach
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americká spoločnosť Gravity Technologies odhalila nový zaujímavý pouličný systém s názvom „DEAP Trees“. Tieto nabíjacie „stromy“ by tak mohli v budúcnosti uľahčiť nabíjanie elektromobilov, ktoré sú zaparkované na uliciach.

Nabíjanie z rýchlonabíjacej stanice je pre vodičov elektromobilov stále jednoduchšie, no nabíjanie doma je lacnejšie a pohodlnejšie. Pokiaľ však pred domom nie je príjazdová cesta alebo garáž, prichádzajú na rad riešenia pouličného nabíjania.

Hoci už systémy nabíjania elektromobilov na ulici existujú, stále sú relatívne zriedkavé. Spoločnosť Gravity Technologies hľadí do blízkej budúcnosti, kde desiatky tisíc parkovacích miest na amerických uliciach budú mať priľahlý nabíjací bod a preto „sa snaží vyvinúť sieť pouličného nabíjania DEAP, ktorá by bola rozsiahlejšia ako súčasná sieť nabíjacích staníc Supercharger od Tesly.“

Nabíjací kábel je držaný nad úrovňou ulice pomocou sklopného kyvného ramena, pričom vodič elektromobilu ho potiahne nadol, aby sa zapojil, a uvoľní ho na konci rýchleho nabíjania pre automatické zatiahnutie.

Spoločnosť Gravity Technologies sa spojila s dizajnérskym štúdiom Rangr Studio na návrh systému, ktorý obíde potenciálne problematické miesta existujúcich nastavení, ako sú nebezpečenstvá prevrátenia, zabránenie alebo obmedzenie prístupu či potenciálny vandalizmus.

„Práve teraz si americké mestá vyberajú nabíjanie pri obrubníkoch, ktoré budú vodiči využívať v nasledujúcich desaťročiach,“ povedal Moshe Cohen, zakladateľ a generálny riaditeľ Gravity. „Bohužiaľ, mnohí chcú zachovať zastaralé nočné nabíjanie úrovne 2 s káblami, ktoré zahlcujú chodníky a nespĺňajú potreby mestských vodičov elektromobilov. Vodiči elektromobilov vyžadujú a zaslúžia si niečo oveľa lepšie.“

Vizualizácia systému pouličného nabíjania elektromobilov DEAP Trees.

Systém DEAP Trees, ktorý je štádiu patentovania, umožní v podstate montáž prístupových bodov pre distribuovanú energiu na stĺpiky umiestnené pri obrubníku. Sklopná kyvná vidlica drží nabíjací kábel nad ulicou a otočí sa nadol, keď je čas na nabitie elektromobilu. Spoločnosť Gravity Technologies hovorí, že riešenie si nevyžaduje modernizáciu a ponúka 200-kW nabíjanie pre dojazd až 322 kilometrov len za 13 minút nabíjania alebo len 5 minút nabíjania pri 500 kW.

Uvádza sa, že riešenie je schopné obsluhovať akúkoľvek značku alebo model elektormobilu, je vhodné pre spoplatnené a rezidenčné parkovacie plochy a mohlo by pomôcť s odolnosťou siete vďaka obojsmernej pripravenosti. Technológia DEAP Trees je tiež navrhnutá tak, aby hostila ďalšie inteligentné mestské technológie, ako je LED pouličné osvetlenie, 5G / verejné Wi-Fi pripojenie, environmentálne senzory, systémy verejného ozvučenia a dopravné kamery.

Vizualizácia systému pouličného nabíjania elektromobilov DEAP Trees.