Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové čínske hybridy BYD sa chvália dojazdom až takmer 2 100 km

Nové čínske hybridy BYD sa chvália dojazdom až takmer 2 100 km
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

BYD, svetový líder v predaji elektromobilov, uviedol svoju 5. generáciu „DM“ plug-in hybridných elektrických vozidiel, ktoré šokujú svojim dojazdom až takmer 2 100 kilometrov, kým ich bude potrebné natankovať alebo nabiť.

Spoločnosť BYD Auto Company uviedla na trh dva modely, Qin L DM-i a Seal 06 DM-i, oba s pôsobivou spotrebou 2,9 l / 100 km na strane spaľovacieho motora, s ďalšími 79 km s menšou batériou a 119 km s väčšou batériu v „plne elektrickom“ režime. Rovnako pôsobivá je aj ich cena od 99 800 CNY, čo je v prepočte len 12 703 EUR. Skratka DM znamená Dual Mode (čiže duálny režim).

Plug-in hybrid BYD Qin L DM-i.

Modely Qin L aj Seal 06 sú založené na rovnakej platforme 1,5-litrového radového štvorvalca s turbodúchadlom a 10 kWh alebo 15,8 kWh akumulátorom. Motor dosahuje výkon len 99 koní (74 kW) a krútiaci moment 126 Nm, v spojení s elektromotorom s výkonom 161 koní (125 kW). Nie je to síce „trhač asfaltu“, ale mali by ste schopní sa dostať tam, kam idete, štýlovo a lacnejšie.

Interiér modelu BYD Qin L DM-i.

Podporujúca spoločnosť Warren Buffet uviedla, že jej nedávne úspechy v oblasti mimoriadne vysokej účinnosti sú zásluhou „systému riadenia spotreby energie s podporou umelej inteligencie“, ktorý rozhoduje o tom, kedy je najlepšie prepínať medzi pohonom so spaľovacím motorom a elektrickým pohonom. Modely s vyššou výbavou sú pritom schopné automatickej jazdy úrovne 2. To v podstate znamená, že stále budete musieť držať volant a dávať pozor, ale vyzerá to tak, že vozidlo bude mať aspoň inteligentný tempomat.

Plug-in hybrid BYD Seal 06 DM-i.

Treba spomenúť, že tieto pôsobivé údaje vychádzajú z relatívne nového čínskeho testovacieho postupu CLTL (China Light Duty Vehicle Test Cycle), ktorý je zrejme trochu veľkorysejší a optimistickejší vo svojich údajoch ako iné postupy, ktoré majú tendenciu lepšie odrážať podmienky „reálnej“ jazdy. Hodnoty testov CLTL tak môžu byť až o desiatky percent vyššie ako hodnoty postupov používaných v iných krajinách. Aj napriek tomu môže byť „reálny“ dojazd stále celkom pôsobivý.

Zatiaľ neboli zverejnené žiadne informácie o dostupnosti a cenách pre medzinárodné trhy.

Plug-in hybrid BYD Seal 06 DM-i.