Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Naklápacia e-trojkolka rozmiestni protizávažia, aby sa neprevrátila v zákrutách

Naklápacia e-trojkolka rozmiestni protizávažia, aby sa neprevrátila v zákrutách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Naklápacie elektrické trojkolesové vozidlá môžu byť zábavné a agilné, ale vo všeobecnosti stále nie sú také bezpečné ako štvorkolesové vozidlá. Elektrická trojkolka Kairos to chce zmeniť, pretože obsahuje nie jeden, ale dva jedinečné bezpečnostné systémy.

V súčasnosti vo forme pred-prototypu bola e-trojkolka Kairos pre dvoch cestujúcich koncipovaná francúzskym dopravným dizajnérom Mathieu L'Hopitaultom. Vyvíja sa pritom prostredníctvom združenia SIREMS, francúzskej neziskovej skupiny pre elektrickú mobilitu.

Na rozdiel od väčšiny trojkolesových elektromobilov, ktoré majú dve kolesá dopredu kvôli lepšej stabilite v zákrutách, model Kairos ich má vzadu. Toto usporiadanie, v kombinácii s polosklopenými nohami pri jazde vpred, je určené na umiestnenie väčšiny hmotnosti jazdca na zadné kolesá pre optimalizovanú trakciu.

Táto grafika znázorňuje polohu pri jazde, spolu s naklonením zadných kolies a Pohyblivými bočnými prvkami (MLE).

Navyše, zadné kolesá sa v zákrutách nakláňajú oproti hlavnej karosérii e-trojkolky Kairos, čo jej umožňuje nakláňať sa do zákrut. Ďalším znižovaním pravdepodobnosti prevrátenia spôsobeného otočením je niekoľko doplnkov známych ako Mobilné bočné prvky (Mobile Lateral Elements - MLE).

Tieto klinovité doplnky sa nachádzajú na oboch stranách predného kolesa a nakláňajú sa, keď sa vozidlo nakláňa do zákrut, rovnako ako zadné kolesá. Toto usporiadanie zabraňuje tomu, aby MLE na vnútornej strane zákruty narazili na cestu, pričom údajne umožňuje MLE na vonkajšej strane pôsobiť ako protizávažie, ktoré pomáha zabrániť prevráteniu e-trojkolky.

Vizualizácia elektrickej trojkolky Kairos zobrazuje jeden z jej Pohyblivých bočných prvkov (rozšírený komponent na prednom kolese), spolu s Programovaným zádržným zariadením (trojuholníkový komponent za riadidlami).

V niektorých núdzových situáciách sa vozidlo môže aj tak začať prevracať. Myšlienka je taká, že keď sa to stane, MLE na vnútornej strane sa spojí s vozovkou, čím zabráni prevráteniu vozidla tak, že ho podoprie.

Oba jednotky MLE sú navyše určené na absorbovanie nárazovej energie pri čelných a bočných kolíziách, na zvýšenie aerodynamiky odklonením prúdenia vzduchu okolo zadnej časti vozidla a na udržanie nízkeho ťažiska vozidla. No a jazdec môže prevážať aj predmety vo vnútri vecí. Medzi zadnými kolesami sa nachádza väčší nákladný priestor.

Bližší pohľad na jeden z Pohyblivých bočných prvkov.

Ďalšia bezpečnostná funkcia e-trojkolky Kairos sa nazýva ako Programované zádržné zariadenie (Programmed Restraint Device - PRD). Má tiež klinový tvar (pri pohľade zboku trojuholníkový) a je namontované v kokpite tak, že hruď sediaceho jazdca sa oň ľahko opiera. Zariadenie je pripojené k vozidlu pántom vpredu pomocou tyčí a elektrického uzamykacieho mechanizmu v zadnej časti.

V prípade čelného nárazu sa PRD údajne ohne, aby absorbovalo veľkú časť zotrvačnej energie, ktorá jazdca unáša vpred, a zároveň slúži ako fyzická bariéra, ktorá mu bráni vystreliť cez riadidlá a na cestu.

Vnútro Programovaného zádržného zariadenia (PRD) vozidla môže slúžiť ako ďalší nákladný priestor.

Ak sa vozidlo pohybuje dostatočne rýchlo na to, aby sa pri náraze prevrátilo dopredu, jazdec nebude chcieť byť pod ním rozdrvený, keď k tomu dôjde. S ohľadom na takýto scenár sa zámok PRD automaticky odpojí, keď zadné kolesá Kairosu začnú opúšťať zem. To umožňuje, aby sa PRD otáčalo dopredu, čo zase umožňuje, aby bol jazdec vymrštený cez tyče, no stále nie tak prudko, ako by to bolo, keby tam zariadenie PRD nebolo, aby absorbovalo časť energie.

Vývojári plánujú mať jazdné predvádzacie vozidlo pripravené na testovanie do konca prvého štvrťroka budúceho roka. Dostupnosť a ceny sa v tejto chvíli dajú ťažko odhadnúť, hoci tím dúfa, že do roku 2028 bude mať niečo na trhu s cenou nie vyššou ako 30 000 EUR.

Hlavný nákladný priestor je umiestnený medzi zadnými kolesami.