Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Box na elektromobile sa rozloží na solárnu nabíjačku pre nabíjanie mimo siete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť GoSun má talent na vytváranie jedinečných produktov, ktoré využívajú slnečnú silu tu na Zemi. Jej najnovší výtvor sľubuje, že bude najrevolučnejším, pretože poskytuje prostriedky mimo siete na nabíjanie elektrických vozidiel, či už v pohybe alebo keď sú zaparkované. Otvorením a rozložením solárnych panelov na čelné sklo, kapotu a kufor auta systém šesťnásobne znásobí nabíjací výkon, čím poskytne viditeľné zvýšenie dojazdu v teréne bez toho, aby ste sa museli hľadať nabíjaciu stanicu alebo elektrickú zásuvku.

GoSun EV Solar Charger (Solárna nabíjačka elektromobilu) je 32-kilogramový a 12,7 centimetra vysoký box, ktorý sedí na vrchole elektrického vozidla ako obzvlášť tenký strešný nákladný box s vlastnou strechou pokrytou 200 wattovými solárnymi panelmi.

Solárna nabíjačka elektromobilu GoSun EV Solar Charger bola navrhnutá tak, aby bola čo najaerodynamickejšia.

V tomto bode poskytne nabíjací box približne rovnakú kapacitu ako typ solárneho poľa, ktorý môže byť štandardným vybavením karavanu. To je však v poriadku. Zatiaľ čo 200-wattové rozloženie panela poskytuje určité nominálne nabíjanie počas jazdy, skutočné kúzlo prichádza pri parkovaní.

Vodič otvorí box a rozloží rolovaciu sústavu solárnych panelov dole cez prednú a zadnú časť vozidla, čím sa celkový dostupný výkon zvýši až na 1 200 wattov. Používateľ potom len zapojí 120-V výstupný kábel priamo do nabíjacieho portu v aute a získa nabíjanie úrovne 1 priamo zo Slnka. Spoločnosť GoSun hovorí, že panely sú navrhnuté tak, aby zostali nasadené aj pri vetre s rýchlosťou až 50 km / h, zatiaľ čo uzavretý box je skonštruovaný pre rýchlosť na diaľnici do 160 km / h.

Solárna nabíjačka GoSun EV Solar Charger sa rozšíri šesťkrát, aby poskytla zmysluplné nabitie a zvýšenie dojazdu, keď je auto zaparkované.

Solárny box EV Solar Charger samozrejme nenahradí ultra rýchlu nabíjačku a spoločnosť GoSun odhaduje denné zvýšenie dojazdu až na 50 kilometrov v správnych podmienkach. Je pravdepodobnejšie, že za priemerný deň získate predĺženie dojazdu 16 až 32 kilometrov. Napriek tomu sa tieto kilometre pripočítavajú, keď je auto len zaparkované v práci alebo doma a inak sa nenabíja, takže je to určite lepšie ako žiadne kilometre navyše. Ak je vaša denná spiatočná cesta v danom rozsahu, potom by ste potenciálne mohli uspokojiť svoje denné potreby nabíjania zo samotnej solárnej energie.

Nabíjačka GoSun EV Charger nie je úplne najčistejšie riešenie, ale poskytuje sekundárnu výhodu v zatienení čelného skla a zadného okna pred slnkom, čím pomáha udržiavať chladnejšie vnútro počas horúcich dní. To by mohlo dokonca ešte viac zvýšiť efektivitu, čím by sa znížila závislosť vodiča od klimatizácie.

Systém GoSun udržuje panely blízko stopy vozidla a v rámci štandardného parkovacieho miesta, na rozdiel od iných pozemných alebo rozšíriteľných nastavení.

Samozrejme, zatiaľ čo skutočná solárna energia je zadarmo a je k dispozícii na odber, systém solárnej nabíjačky elektromobilov bude stáť nemalý peniaz. Momentálne je k dispozícii na predbežnú objednávku a spoločnosť GoSun odhaduje maloobchodnú cenu na 2 999 dolárov (okolo 2 747 euro).

Spoločnosť GoSun plánuje začať dodávať vopred zmontované solárne nabíjačky EV Solar Charger kupujúcim v roku 2025. Systém pritom vyžaduje iba rýchly 20-minútový montážny proces pre koncových používateľov. Spoločnosť tvrdí, že systém sa v prípade potreby dá zo strechy ľahko odstrániť.

Okrem elektrických vozidiel by rozšíriteľný strešný solárny box mohol byť užitočný aj pre ostatné vozidlá.