Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ford: Inteligentný obmedzovač rýchlosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 3. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri jazde mestom nie je používanie tempomatu príliš praktické a môže sa stať, že vodič podvedome prekročí povolenú rýchlosť. V niektorých prípadoch to môže byť drahá chyba. Automobilka Ford prichádza s technológiou inteligentného obmedzovača rýchlosti, ktorý bude kontrolovať rýchlosť za vás.

Vodič po aktivácii systému ručne zadá požadovanú maximálnu rýchlosť pomocou ovládacích prvkov na volante. V prípade, že vodič tento rýchlostný limit začne prekračovať, systém automaticky spomalí na predvolenú rýchlosť tak, že elektronicky obmedzí prietok paliva, čo je bezpečnejšie ako pri používaní bŕzd.

Ford: Inteligentný obmedzovač rýchlosti

Pri ceste dole kopcom systém tiež nezapája brzdy, ale môže upozorniť na prekročenie rýchlosti zvukovým signálom. Ak potrebuje vodič ísť dočasne rýchlejšie, napríklad pri predbiehaní na diaľnici, môže systém dočasne obísť pevným stlačením plynového pedálu.

Inteligentný obmedzovač rýchlosti využíva aj kameru namontovanú na čelnom skle vozidla, ktorá sleduje dopravné značky s použitím technológie Ford Traffic Sign Recognition System. Pri zaregistrovaní značky obmedzujúcej rýchlosť systém zrýchli alebo spomalí podľa uvedenej rýchlosti.

Ford: Inteligentný obmedzovač rýchlosti

Rýchlostné obmedzenia si vie inteligentný obmedzovač rýchlosti získať aj z máp navigačného systému vozidla. Táto technológia bude prvýkrát použitá pre nové vozidlá S-Max a časom pribudnú iste aj iné modely z tejto automobilky.

Ford: Inteligentný obmedzovač rýchlosti